Ni jednog europskog EU među najsigurnijim autima svijeta - pobjednici Kinezi, Koreanci i Amerikanci

Šokantni rezultati EuroNCAP-a! Najuglednija organizacija napravila popis najsigurnijih auta, a začudo na njemu nema Volva, Mercedesa, BMW-a, Audija..., ni drugih "europljana" izuzevši posve nepoznati britanski model Ora Funky Cat!

Ovo su najsigurniji automobili prošle godine:

- Najbolji u klasi velikih obiteljskih automobila: Hyundai Ioniq 6
- Najbolji mali obiteljski automobil: Ora Funky Cat
- Najbolji poslovni automobil: Tesla Model S
- Najbolji mali crossover: Tesla Model Y
- Najbolji veliki crossover: Wey Coffee 01

Ni jednog europskog EU među najsigurnijim autima svijeta - pobjednici Kinezi, Koreanci i Amerikanci EuroNCAP
11. 1. 2023

Sigurnost automobila iz godine u godinu postaje sve veći izazov, ali ga proizvođači automobila dobro prate. Sasvim je točna tvrdnja da upravo segment u području razvoja novih vozila najbrže napreduje (naravno, uz pogonska rješenja), što se očituje i u praksi jer se iz godine u godinu smanjuje broj žrtava na cestama. godine, što ukazuje na to da su automobili iz godine u godinu sve sigurniji.

Prošle je godine organizacija Euro NCAP, gdje obavljaju crash testove novih vozila, dodijelila rekordan broj najviših ocjena, zbog čega su već objavili da će ove godine malo pooštriti kriterije ocjenjivanja. Tako će pozornost biti usmjerena na još veći broj sustava pomoći, što znači da će se proizvođači automobila morati malo više potruditi kako bi postigli najvišu ocjenu, a prije svega opremali vozila novim rješenjima iz viših segmenata.

Euro NCAP je pripremio listu najsigurnijih automobila u 2022. godini po pojedinim segmentima. Ukupno ih je šest, a slijede jedna drugu:

- Najbolji u klasi velikih obiteljskih automobila: Hyundai Ioniq 6
- Najbolji mali obiteljski automobil: Ora Funky Cat
- Najbolji poslovni automobil: Tesla Model S
- Najbolji mali crossover: Tesla Model Y
- Najbolji veliki crossover: Wey Coffee 01

Kao što je vidljivo iz gornje ljestvice, organizacija je na vrh stavila samo električne automobile, no zanimljivo je da među njima nema niti jednog europskog. Istina je, međutim, da neke kategorije, kako ističe organizacija, nisu uvrštene na konačnu listu, jer je u tim segmentima jednostavno bilo premalo testiranih automobila da bi nagrada imala posebnu težinu.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.