U 2021. svi su za 5! Arkana dobio 5 EuroNCAP zavjezdica, baš kao i Cupra Formentor i Polestar 2 te Lexus 300e

FIA, pod čijim pokroviteljstvom radi EuroNCAP, objavila je odlične rezultate koje su postigla prva četiri ovogodišnja automobila, posebno su se istakli u sigurnosti vozača, a zanimljivo je kako na Balkanu Renault koristi ime Megane Conquest, umjesto Arkana.

U 2021. svi su za 5! Arkana dobio 5 EuroNCAP zavjezdica, baš kao i Cupra Formentor i Polestar 2 te Lexus 300e Euro NCAP
4. 3. 2021

Sigurnosne tehnologije u novim automobilima posljednjih su godina doživjele nevjerojatan razvoj. Slijedile su ih i organizacije koje nadziru ovo područje, poput Euro NCAP-a. Naime, spomenuta je institucija koja djeluje pri FIA prošle godine temeljito modernizirala postupak testnih ispitivanja, što je, ne manje važno, proizvođačima otežalo rad, što još teže postiže najbolje ocjene. No, očito s tim još uvijek nemaju previše problema, što dokazuju i ove godine.

Na prvim ovogodišnjim testovima sudjelovala su dva coupe crossovera, Cupra Formentor i Polestar 2 - benzin protiv električne energije. Međutim, (gruba) sličnost dizajna dvaju vozila nije jedina zajednička točka koju dijele. Očito je tu i sigurnost, jer su oba automobila u testnim sudarima osvojila pet zvjezdica.

I ne samo to, oba automobila postigla su i najbolje rezultate u pogledu zaštite vozača od uvođenja novih bodovanja. Polestar je na ovom području postigao 92 posto svih mogućih bodova (koliko je imao prošlogodišnji Seat Leon), dok je Formentor osvojio još više, a također su briljirali u svim ostalim područjima. Primjerice, Polestar je uspio osvojiti najmanje 80 posto bodova u sve četiri kategorije ocjenjivanja - najmanje u području zaštite pješaka, a 89 posto bodova u području zaštite djece.


 
Zaštita djece također je bila jedna od najsjajnijih točaka za Formentor, koji je na ovom području postigao 88 posto bodova, a još gore s 68 posto bodova u području zaštite pješaka. Dobio je 80 posto bodova iz područja pomoći sa sustavima za pomoć u standardnoj verziji vozila.

Sigurnost je prioritet

Euro NCAP također je zadovoljan rezultatima ispitivanja, posebno s obzirom na činjenicu da su proizvođači automobila u situaciji u kojoj je potrebno štedjeti, ali to ne čine nauštrb sigurnosti. "U Euro NCAP-u osiguravamo da sigurnost automobila nije ugrožena u trenutnoj situaciji i lijepo je vidjeti da su ove dvije marke postavile sigurnost visoko na mjesto. Sigurnost je jedno od najvažnijih strateških područja bilo koje marke, jer znaju da kupci neće tolerirati snižavanje standarda ”, rekao je izvršni direktor organizacije Michiel van Ratingen.

Uz ova dva modela, testu su bila podvrgnuta još dva automomobila, Renault Arkana te električni Lexus 300e. Oba su temeljena na vozilima predstavljenim 2019. godine: Arkana, u Hrvatskoj poznata kao Megane Conquest, temeljeni na Capturu, 300e i na UX hibridu, zbog čega su ocijenjeni prema starom postupku i zabilježeni u statistici 2019. Oba automobila ocijenjena su ocjenom od pet zvjezdica.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.