The Times: London će slati azilante u treće zemlje i vanjske teritorije

Prema izvješću britanskog lista The Times, britanska vlada planira novu radikalnu reformu imigracijske politike kako bi zaustavila sve veći broj ilegalnih migranata koji u Britaniju stižu preko La Manchea.

The Times: London će slati azilante u treće zemlje i vanjske teritorije Unsplash
21. 3. 2021

Ugledni britanski list The Times izvijestio je u srijedu da britanska vlada namjerava ubuduće slati migrante i izbjeglice u treće zemlje i vanjske teritorije gdje bi se trebali obrađivati njihovi zahtjevi za azilom.

Kako je izvijestio taj list, tražitelji azila mogli bi biti poslani na Gibraltar na jugu Španjolske ili na otok Man u Irskom Moru, a navodno se razgovara i o trećim zemljama poput Turske.  

Osim toga, britanska vlada navodno planira ubuduće odmah deportirati migrante koji u Britaniju pristižu iz sigurnih zemalja poput Francuske. Novim bi se zakonom, među ostalim, uvele i doživotne zatvorske kazne za krijumčare ljudi.

Kako je izvijestio The Times, cilj nove radikalne reforme britanske vlade je zaustavljanje dolaska ilegalnih migranata koji u Britaniju stižu preko La Manchea.

Samo 2020. godine tim je putem u Britaniju pristiglo rekordnih 8.420 ljudi, a od početka ove godine bilo ih je više od 800.  

Britanska vlada tvrdi da mnogi migranti kreću na opasan put u Britaniju preko La Manchea nakon što njihov zahtjev za azilom bude odbijen na području Europske unije.  

Planovi koje bi britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel trebala predstaviti u idućih nekoliko tjedana podsjećaju na strogu imigracijsku politiku Australije koja odbija brodove s ilegalnim migrantima, a one koji se uspiju provući smješta u prihvatnim centrima na otoku Manus u Papui Novoj Gvineji ili pacifičkom otoku Nauru.  

Britanska je vlada prošle godine navodno razmišljala o tome da migrante smjesti na udaljenim britanskim otocima Ascension i Svetoj Heleni u južnom Atlantskom oceanu. No ta je ideja na kraju odbačena kao nerealna, izvijestio je The Times.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.