Pet mediteranskih zemalja traži uvođenje obveznih kvota za raspodjelu izbjeglica i migranata

Italija, Španjolska, Grčka, Malta i Cipar poslale su pismo Europskoj komisiji u kojem su zatražile uvođenje obveznih kvota za raspodjelu izbjeglica i migranata koje bi vrijedile za sve države članice Europske unije. Tih je pet mediteranskih zemalja, osim toga, zatražilo i da se organizira deportacija migranata na razini Europske unije.

Pet mediteranskih zemalja traži uvođenje obveznih kvota za raspodjelu izbjeglica i migranata Pixpoetry, Unsplash
8. 6. 2020

Prema pisanju talijanskog lista Corriere della Serra, inicijativu je pokrenula talijanska ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese koja strahuje da će se tijekom ljetnih mjeseci ponovno povećati broj ilegalnih migranata koji pristižu u Italiju.

Kako bi razradili zajedničku strategiju protiv ilegalnih migracija, talijanska je ministrica tijekom proteklog vikenda stupila u kontakt s tuniškom vladom. Rim je navodno spreman osigurati Tunisu motorne čamce i zrakoplove kako bi mu pomogao u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

Prema talijanskim informacijama trenutačno oko 20.000 migranata čeka svoju priliku u Libiji i Tunisu kako bi se otisnuli na opasan put preko Sredozemnog mora i domogli se Europske unije. Iako su talijanske luke zbog pandemije koronavirusa i dalje zatvorene za migrante, vlada u Rimu se boji da će se upravo tijekom ljetnih mjeseci povećati broj ilegalnih migranata koji se žele domoći Europske unije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.