Sve više anketa pokazuje antieuropsko raspoloženje Talijana

Porast euroskepticizma jedna je od posljedica pandemije. Italija, treće najveće gospodarstvo EU, propada zbog strogih mjera ograničenja kretanja i rada, a očekuje se da će se ove godine talijansko gospodarstvo smanjiti za 9 postotnih bodova.

Sve više anketa pokazuje antieuropsko raspoloženje Talijana Vl Gn Pixabay
27. 4. 2020

Pandemija koronavirusa ostavila je Talijane duboko ogorčene spram Europske unije, pokazuju ankete.

Talijani osjećaju da ih je ostatak Europe napustio u najtežim vremenima, a ono što će u budućnosti oblikovati stav većine Talijana prema EU je financijska pomoć posrnulom talijanskom gospodarstvu od strane Europske unije.

Rekordan broj Talijana pita se zašto bi njihova zemlja uopće trebala ostati u EU. Prema istraživanju agencije Tecné, njih 49 % se zalaže za izlazak iz EU. Krajem 2018. godine samo je 29 % Talijana podržavalo ideju izlaska iz EU.

U drugoj anketi javnog mnjenja ovog mjeseca, 59 % ispitanika odgovorilo je da je EU već sad besmislena. U još jednoj anketi, većina Talijana Kinu je opisala kao prijatelja, a gotovo polovica njih je Njemačku nazvala neprijateljem.

Istraživanje Termometra pokazalo je da gotovo 40 posto Talijana želi izaći iz EU i eurozone, a samo 40,9 posto ispitanika želi ostati u tom bloku. Još 10 posto odgovorilo je da Italija treba ili napustiti EU i ostati u eurozoni ili obrnuto.

Porast euroskepticizma jedna je od posljedica pandemije. Italija, treće najveće gospodarstvo EU, propada zbog strogih mjera ograničenja kretanja i rada, a očekuje se da će se ove godine talijansko gospodarstvo smanjiti za 9 postotnih bodova.

Čelnici talijanske vlade i središnje banke potvrdili su da u zemlji raste neviđeni val bijesa prema EU.

Odnos Italije s EU je složen je već nekoliko godina zbog migracijske krize i pregovora o europskom proračunu.

Kada se virus COVID-19 počeo širiti u Lombardiji, Talijani su vjerovali da će im Europa pomoći bez ikakvih pitanja, ali ih je realnost brzo demantirala.

Zaštitna oprema i vojni liječnici stigli su iz Kine i Rusije, umjesto iz Europe. Sredinom travnja predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ispričala se Talijanima i priznala da je EU podcijenila koronavirus.

Italija se sada pita što će ostatak Europe učiniti da spasi talijansko gospodarstvo. Premijer Giuseppe Conte poziva na takozvane koronaobveznice, zajednički dug za koji bi sve zemlje EU bile podjednako odgovorne. Međutim, koronaobveznice gotovo sigurno neće biti odobrene, jer je to neprihvatljivo za Njemačku, Nizozemsku, Austriju i Finsku.

Posljednjih je dana većina zemalja Europske unije podržava ideju da EU posudi novac, a zatim ga učini dostupnim pojedinim državama, međutim, ne slažu se kako to treba učiniti.

“Ako Talijani ne dobiju pozitivan odgovor, euroskepticizam će rasti, kao i anti-njemački osjećaj, koji je duboko ukorijenjen u psihologiji zemlje”, rekao je Pier Paolo Baretta iz Ministarstva financija.

“To nije unija”, rekao je vođa stranke Lige Matteo Salvini krajem ožujka. “To je gnijezdo zmija i šakala. Prvo ćemo pobijediti koronavirus, a zatim moramo preispitati svoj odnos s Europom. Ako je potrebno, pozdravit ćemo se”, dodao je Salvini.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.