Šveđani se hvale svojom kontroverznom strategijom protiv koronavirusa, a imaju jednu od najviših stopa smrtnosti u svijetu!

Šveđani se hvale svojom kontroverznom strategijom protiv koronavirusa, a imaju jednu od najviših stopa smrtnosti u svijetu! Pixabay
27. 5. 2020

Švedska nikada nije izdala službeno zaključavanje kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Umjesto toga, nacionalni se model koronavirusa oslanja na osobnu odgovornost i potiče građane da ostanu kod kuće kad su bolesni i održavaju socijalnu distancu kad su u javnosti. Većina tvrtki, restorana, barova i škola ostala je otvorena, iako su okupljanja više od 50 ljudi bila zabranjena krajem ožujka.

Na konferenciji za novinare, ministrica vanjskih poslova Ann Linde osvrnula se na uspjehe zemlje.

"Prijenos se usporava, liječenje bolesnika s COVID-19 na intenzivnoj njezi znatno se smanjuje, a rastuća krivulja smrtnosti se poravnala", rekla je, prenosi Associated Press. "Ne postoji potpuno zatvaranje Švedske, ali mnogi su dijelovi švedskog društva zatvoreni."

Ali šira slika odgovora na koronavirus u zemlji malo je složenija.

Švedska je u utorak zabilježila više od 34.440 slučajeva i 4.125 smrtnih slučajeva. Prema podacima sa sveučilišta Johns Hopkins, broj svakodnevnih novih slučajeva koronavirusa u toj zemlji zabilježio je sporadične pljuskove i pad od kada je Švedska zabilježila svoj prvi slučaj krajem veljače.

Prema AP-u, zemlja izvješćuje o jednoj od najviših stopa smrtnosti od virusa bilo koje zemlje, s oko 40 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi. Stopa nezaposlenosti u zemlji iznosi 7,9% i očekuje se da će i dalje rasti.

A podaci iz Our World In Data, internetske istraživačke publikacije sa Sveučilišta u Oxfordu, pokazali su da je Švedska zabilježila najviše smrtnih slučajeva od koronavirusa u Europi po glavi stanovnika tijekom sedam dana od 12. do 19. svibnja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.