EU 2020. imala oko 450.000 smrtnih slučajeva više od prosjeka

Prema podacima Eurostata, prekomjerni broj smrti u zemljama članicama Europske unije dosegnuo je vrhunac u studenom kada je zabilježeno čak 40 posto više smrtnih slučajeva nego prethodnih godina.

EU 2020. imala oko 450.000 smrtnih slučajeva više od prosjeka Unsplash
22. 2. 2021

Zemlje Europske unije zabilježile su preko 450.000 smrtnih slučajeva više između ožujka i studenog 2020. nego u istom razdoblju između 2016. i 2019., pokazuju najnoviji podaci statističke agencije Europske unije Eurostat.

Stručnjaci su koristili mjesečne podatke iz zemalja EU-a kako bi usporedili veću smrtnost u 2020. s prosjekom u istom razdoblju od 2016. do 2019.

Eurostat je u utorak objavio da podaci “daju opću sliku mortaliteta pod utjecajem pandemije covida-19 jer uključuju sve smrti neovisno o uzroku”.

Oni su donijeli procijenjeni prosjek u EU-u koristeći podatke iz svih zemalja, osim Irske, iz koje ih nisu dobili.

Prekomjerni broj smrti dosegao je vrhunac u studenom, kada je iznosio 40 posto više nego što je bio prosjek ranijih godina.

Taj vrhunac u studenom uslijedio je nakon onog puno nižeg zabilježenog u travnju tijekom prvog vala pandemije, kada je smrtnih slučajeva bilo oko 25 posto više od prosjeka.

Nakon travnja brojke su ponovno pale, da bi ponovno počele rasti u kolovozu, zajedno s brojem slučajeva koronavirusa.

Studeni je bio osobito smrtonosan u Bugarskoj, Poljskoj i Sloveniji, gdje je povećanje iznosilo više od 90 posto.

Povećanje broja smrtnih slučajeva u Belgiji u tom mjesecu bilo je gotovo 60 posto, a u Italiji i Njemačkoj 50 posto. U istom mjesecu Hrvatska je zabilježila 46,3 posto višu smrtnost, pokazuju podaci Eurostata.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.