Sumnja se u pouzdanost službenih statistika o broju preminulih od Covida-19

Talijanski nacionalni zavod za socijalno osiguranje (INPS) izjavio je da je broj preminulih od posljedica bolesti Covid-19 možda za oko 19.000 preminulih veći nego što se navodi u službenoj statistici.

Sumnja se u pouzdanost službenih statistika o broju preminulih od Covida-19 Pexels
25. 5. 2020

Nacionalni talijanski zavod za socijalno osiguranje (INPS) tvrdi da službene brojke o broju preminulih od posljedica bolesti Covid-19 u Italiji nisu pouzdane.

Instituto Nazionale della Previdenza Sociale jučer je objavio svoje istraživanje u kojem iznosi podatak da je u Italiji u ožujku i travnju ove godine zabilježeno ukupno 156.429 smrtnih slučajeva, što je za 46.909 više od prosječnog broja smrtnih slučajeva koji su zabilježeni u ta dva mjeseca između 2015. i 2019. godine.

INPS ističe da je prema podacima talijanske Agencije za civilnu zaštitu od koronavirusa preminulo samo 27.938 osoba te da se nacionalna statistika o broju preminulih od Covida-19 temelji upravo na procjenama te agencije.

Talijanski nacionalni zavod za socijalno osiguranje napominje da bi se razlika od 18.971 smrtnih slučajeva mogla pripisati upravo pandemiji koronavirusa.

“S obzirom na činjenicu da je broj umrlih u ovim vremenima prilično stabilan, možemo, s potrebnim oprezom, velik dio tih smrtnih slučajeva u protekla dva mjeseca pripisati epidemiji“, izjavio je INPS.

U istraživanju tog zavoda se istovremeno napominje da za porast broja smrtnih slučajeva nije odgovoran samo Covid-19, nego i činjenica da oboljeli od drugih bolesti nisu mogli dobiti odgovarajuću medicinsku skrb jer su bolnice bile preopterećene borbom protiv koronavirusa.

U Italiji je od posljedica zaraze koronavirusom službeno preminulo 32.486 osoba, a čak 27.715 smrtnih slučajeva zabilježeno je u regiji Lombardija na sjeveru Italije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.