Italiji prijeti najveći pad BDP-a od 1946., nakon pomoći stanovništvu od 25 milijardi u ožujku, slijedi nova, još izraženija pomoć

Nakon što ju je pogodila teška pandemija koronavirusa, Italiji sada prijeti i opasnost od ozbiljne recesije.

Italiji prijeti najveći pad BDP-a od 1946., nakon pomoći stanovništvu od 25 milijardi u ožujku, slijedi nova, još izraženija pomoć Image by Vektor Kunst iXimus from Pixabay
6. 4. 2020

Talijanska udruga poslodavaca Confindustria procjenjuje da će se talijanski bruto domaći proizvod zbog pandemije koronavirusa u ovoj godini smanjiti za šest posto. “U povijesti Republike nismo se suočili sa zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom krizom ovakvih razmjera”, upozorila je Confindustria u svom najnovijem izvješću o gospodarskim prognozama. Pad bruto domaćeg proizvoda od šest posto bio bi najveći od utemeljenja današnje Talijanske Republike 1946. godine.

Procjena talijanske udruge poslodovaca temelji se na pretpostavci da će “akutna faza zdravstvene krize” završiti u svibnju te da će se nakon toga gospodarske aktivnosti postupno oporaviti. Prognozu Confindustrije potvrdio je i talijanski ministar gospodarstva Roberto Gualtieri. “Te su procjene, nažalost, realistične”, izjavio je Gualtieri u razgovoru za list Il Fatto Quotidiano u srijedu. Talijanska će vlada svoje procjene iznijeti tek krajem travnja.

Gualtieri je najavio da će Talijanska vlada pod vodstvom premijera Giuseppea Contea još ovoga mjeseca donijeti novi paket pomoći koji će biti znatno veći od onoga koji je donesen u ožujku u vrijednosti od 25 milijardi eura. Novi će paket biti dostatan kako bi pomogao i poduzećima i kućanstvima tijekom cijelog trajanja krize, poručio je talijanski ministar gospodarstva.

Italija je po broju smrtnih slučajeva od bolesti Covid-19 prva u svijetu. U toj je zemlji dosad preminulo više od 12.400 ljudi, a zaraženo ih je preko 105 tisuća. Kako bi se suzbilo širenje pandemije, talijanska je vlada produžila strogu zabranu kretanja do 13. travnja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.