Ministarstvo zdravstva odbilo dati odgovor eurozastupniku na pitanje zašto su prekršili zakon i zašto ne provode obdukcije nad umrlima od COVID-19

- Prekršili ste zakon i uskratili građanima pravo na istinu, žestoko je Mislav Kolakušić, danas na svojoj Facebook stranici prozvao Stožer, a i Ministarstvo Vili Beroša te Stožer. Dodao je: - S obzirom da obdukcije nisu provođene, izrazito je upitna istinitost službenih podataka o broju umrlih od bolesti Covid 19 u Hrvatskoj. Prema njemu prekršen je Zakon o zdravstvenoj zaštiti, članak 235, stavak 2. u kojem je izričito propisana obveza provođenja obdukcije u slučajevima smrti od zarazne bolesti, a radi zaštite života građana. - Tražio sam od Ministarstva zdravstva podatke o broju provedenih obdukcija, no oni su se oglušili na takve zahtjeve”, navodi Kolakušić.

Ministarstvo zdravstva odbilo dati odgovor eurozastupniku na pitanje zašto su prekršili zakon i zašto ne provode obdukcije nad umrlima od COVID-19 ©Fred MARVAUX
15. 5. 2020

Piše: Borut Černelić

Fotografija: Europski parlament, Thiery Roge

Zastupnik u Europskom parlamentu, Mislav Kolakušić, obratio se danas javnosti te prozvao Stožer civilne zaštite zbog kršenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim je u članku 235, stavak 2. izričito propisana obveza provođenja obdukcije u slučajevima smrti od zarazne bolesti, a radi zaštite života građana. Na svojoj Facebook stranici Građani za Mislava Kolakušića uputio je žestoke Stožeru, ali i Ministarstvu zdravstva Vilija Beroša, koje nije odgovorilo na važna pitanja koje im je uputio eurozastupnik. Mislava Kolakušića posebno je zanimalo kršenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti i ne provođenje obdukcija na osobama koje se vode kao preminule od SARS-a2-

Kazao je: - S obzirom da obdukcije nisu provođene, izrazito je upitna istinitost službenih podataka o broju umrlih od bolesti Covid 19.

Kolakušić je optužio Stožer civilne zaštite za uskraćivanje prava na istinu hrvatskim građanima, s obzirom na preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da se ne provode obdukcije nad umrlima koji su u trenutku smrti bili pozitivni na koronavirus.

“Stožer civilne zaštite prekršio je osnovnu odredbu kojom se štiti zdravlje građana, a to je provođenje obvezne obdukcije nad umrlim osobama od zaraznih bolesti”, tvrdi Kolakušić.

Javnost ne zna koliko je osoba uistinu umrlo od koronavirusa
Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Hrvatske propisuje obvezu provođenja obdukcije u situaciji kada je to potrebno radi zaštite zdravlja ljudi odnosno kada to zahtijevaju epidemiološki, sanitarni i drugi stručni medicinski razlozi. Ta odredba je preporukom HZJZ-a da se obdukcije ne provode nezakonito derogirana i hrvatska javnost danas ne zna koliko je osoba uistinu umrlo od koronavirusa, a koliko je njih umrlo od drugih medicinskih uzroka, ali su u trenutku smrti imali koronavirus.

“Budući da se samo i isključivo obdukcijom može utvrditi uzrok smrti kao i rekonstruirati tijek bolesti, ona je od ključne važnosti u određivanju stvarne opasnosti od virusa kao i načina borbe protiv njega. Ne postoji niti jedan opravdani razlog zbog kojih bi se bez provedbe medicinskih obdukcija službeni broj umrlih od koronavirusa smatrao točnim. Tražio sam od Ministarstva zdravstva podatke o broju provedenih obdukcija, no oni su se oglušili na takve zahtjeve”, navodi Kolakušić.

“Nitko od umrlih nije isključivo bio pogođen koronavirusom”
Da su Kolakušićeve tvrdnje opravdane pokazuje i primjer iz Njemačke gdje su predsjednici obje velike Udruge patologa Njemačke, Karl-Friedrich Bürrig i Gustavo Baretton istaknuli da su obdukcije od velikog javnog interesa.

Klaus Püschel, direktor Instituta za sudsku medicinu pri Sveučilišnom medicinskom centru Hamburg-Eppendorf, trenutno ima najopsežniju bazu podataka o umrlima s koronavirusom. On je od 22. ožujka do 11. travnja obavio obdukciju 65 preminulih pacijenata koji su bili zaraženim virusom covid-19. Od tog broja, 46 ih je ranije imalo bolesti pluća, 28 je imalo bolest drugih unutarnjih organa ili presađenih organa. Deset je patilo od dijabetesa ili pretilosti, deset od raka i 16 je bilo dementno. Neki od preminulih su imali istovremeno i više navedenih bolesti. Püschelova baza sada sadrži podatke o više od 100 obdukcija. Svi oni potvrđuju: nitko od mrtvih nije isključivo bio pogođen koronavirusom, ali su praktički svi imali kardiovaskularne probleme, visok krvni tlak, arteriosklerozu, dijabetes, rak, probleme s radom pluća ili bubrega ili cirozu jetre.

Na izrazitu važnost provedbe obdukcija nad umrlima ukazuju i podaci iz Rusije koja unatoč velikom broju osoba koje imaju koronavirus ima puno manji broj umrlih od koronavirusa. Razlog je striktna provedba obdukcija nad umrlima koje pokazuju točan uzrok smrti. “U više od 60% slučajeva, smrt se dogodi zbog očitih drugih razloga, kao što je zatajenje srca, kasni stadij karcinoma, leukemija i još neke neizlječive bolesti.”

Rusija je od početka pandemije prijavila više od 260 tisuća slučajeva koronavirusa i samo 2418 smrtnih ishoda. Za usporedbu, Britanija ima gotovo 30 tisuća slučajeva manje, ali i više od 30 tisuća smrtnih slučajeva. Slične su i brojke u usporedbi s Italijom, Španjolskom i Francuskom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.