Što mislite o Daliji Orešković kao gradonačelnici Zagreba? Centar "napada" sve više lokalne teme i nagovještava jake adute za lokalne izbore

- Za našu situaciju nije kriv kapitalizam, jer ga mi niti nemamo. Već ortački klijentelizam u kojem nema slobodnog tržišta, ili ga ima vrlo malo. Za bolji grad i bolju državu morat ćemo se izboriti. Na lokalnim izborima moramo početi od vlastitog kvarta, kazala je Dalija Orešković i svoju objavu potkrijepila devastiranim monumentalnim promašajem izgradnje Doma kulture u zagrebačkoj Dubravi. Njeni su žitelji uz samodoprinos za Sveučilišnu bolnicu u Blatu plaćali u socijalizmu još i za kino dvoranu, kazalište, radio stanicu... Sveukupno nevjerojatnih četiri posto od plaće. Sve su to sadržaji koje ni danas nema grad koji broji više od 100.000 stanovnika. U jednom trenutku lokalne su vlasti željele pretvoriti Dom kulture koji se "gradi" 40 godina pretvoriti u privatni šoping centar, a milijune eura građana prikupljenih kroz samodoprinos preusmjeriti u privatne džepove. 1980. je gotovo 70 posto građana Dubrave podržalo samodoprinos i plaćalo za Bolnicu i Dom kulture i više od 4 posto od svoje plaće. Zagrebu je trebala velika suvremena bolnica, a Dubravi i Dom kulture. Financirali su ih građani samodoprinosom, a za uzvrat nisu dobili ništa, čak ni odgovore na osnovna pitanja, tko je i kako trošio njihov novac. Otvaranjem i ovakvih tema Dalija Orešković okreće se lokalnim problemima pred nastupajuće lokalne izbore u svibnju.

Što mislite o Daliji Orešković kao gradonačelnici Zagreba? Centar "napada" sve više lokalne teme i nagovještava jake adute za lokalne izbore Bojan Haron Markičević/Start
17. 1. 2021

- Zaboravili smo čemu je država za koju su poginuli oni ispod čijeg se spomenika pale svijeće trebala služiti i kakva je trebala biti.
Stanovnici zagrebačke Dubrave odmah će prepoznati mjesto gdje se 45 godina gradi Dom kulture. Meni ono simbolizira zaborav. Već desetljećima stoji u ovakvom stanju pa smo zaboravili čak i postavljati pitanja zašto je to tako.
Zagreb je pun sličnih mjesta, kao i ostatak Hrvatske, koja i bez potresa vape za obnovom. Zajedno smo odgovorni što smo dopustili da nam javno dobro ovako propada, a ne oni koji su nas krali i parazitirali na vlasti. Vjerujem da se sve može obnoviti i izgraditi nešto bolje, u korist svih nas i naše djece. No samo ako osvijestimo da je ta snaga u nama, od navijačkih skupina do volontera i poduzetnika, a ne u vlasti koja će pod krinkom obnove ponovo pokrasti, a potom pustiti da sve ode u zaborav, kao što je to bilo nebrojeno puta do sada. Za bolji grad i bolju državu morat ćemo se izboriti. Na lokalnim izborima moramo početi od vlastitog kvarta.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.