Muški kandidati vode zasad 4 : 2, jer je i druga žena objavila kandidaturu za predsjednicu, čeka se još Kolinda

Nakon Ivana Pernara, Zorana Milanovića, Mislava Kolakušića, Katarine Peović, Miroslava Škore i Dalija Orešković je u središnjem Dnevniku Nove TV objavila da će se kandidirati za predsjednicu, jer nitko kao ona ne nudi pravi antikorupcijski program

Muški kandidati vode zasad 4 : 2, jer je i druga žena objavila kandidaturu za predsjednicu, čeka se još Kolinda Bojan Haron Markičević
7. 7. 2019

I "Crna Dalija Orešković" ide u utrku za Pantovčak, na tron koji još uvijek čvrsto drži "Plava Kolinda Grabar Kitarović". Usprkos debaklu na izborima za EU parlament bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i odvjetnica odlučila je krenuti u novu borbu. Kako kaže, odluku je donijela jer naprosto ne može gledati sve afere koje potresaju društvo i koje iz dana u dan opterećuju društvo.
Potaknuta društvenom nepravdom koju prema njoj stvara korupcija odlučila se pridružiti, za sada muškim kandidatima kojih je četvero, te jednoj jedinoj ženi, Katarini Peović koju podupire čvrsta ljevica. Kako stvari stoje tu se broj kandidata koji su izrazili želju da mijenjaju Hrvatsku s predsjedničke pozicije neće zadržati. Svima njima do prave, službene kandidature nedostaje i 10.000 potpisa građana, koliko ih je potrebno prikupiti da bi se sudjelovalo na izborima.

Na pitanje zašto se kandidira, Dalija Orešković je kazala:

- Kandidaturu ističem zbog toga što se čini da su sve institucije koje se trebaju boriti protiv korušcije ili potopljene ili na najboljem putu da ih se u potpunosti eutanizira, kao što je to slučaj s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. 

- Govorite o sukobu interesa, institucijama. Na što mislite?

Na sve one institucije koje bi trebale uspostaviti pravnu državu i vladavinu prava. Ako želite konkretno tu je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. U trenutku kada treba rješavati veći broj predmeta koji se odnose na predsjednika Vlade i na nekolicinu njegovih ministara. Dakle, otkako je imenovan novi saziv, aktualna vlast ustrajno i uporno pokušava izmjenama zakona ukinuti ovlasti tog tijela. A s obzirom da to zbog javnog mnijenja i nije tako lako provesti, u stezanje obruča oko Povjerenstva uključili su se i pojedini sudovi. Koji sudovi? Između ostalog, javno je dostupan i podatak da je krajem prošlog mjeseca odgođena sjednica Ustavnog suda i donošenje odluke povodom ustavne tužbe Tomislava Karamarka. Dakle, očito je da se oko pravne problematike u tom slučaju lome koplja.

- Na Europskim izborima ste jako podbacili. Zašto mislite da sad možete bolje?

Ne radi se o podbačaju na izborima. Nismo osvojili mandat. Međutim, to su bili prvi izbori na kojima je jedna nova politička opcija koja tek stasa stjecala svoja konkretna politička iskustva. Jedan poraz nikako ne može biti razlog za obeshrabrivanje i svi oni koji drže do svojih političkih uvjerenja i ciljeva moraju naći snage da se za njih i bore.

- Ostali ste bez tima, gotovo vam se raspala stranka. Tko je uz vas? 

Iz stranke su izišli neki članovi Predsjedništva. Stranka mora proći one formalnosti da obnovi svoj unutarnji ustroj. To će se paralelno događati s ovom kampanjom. Idete se boriti sa strankama koje imaju veliku infrastrukturu. Imaju ogroman tim ljudi. Treba to i financirati.

- Kako ćete se vi financijski izboriti u cijeloj to priči?

Predsjednička kampanja, prije svega, počiva na samom predsjedničkom kandidatu i na kvaliteti njegovih političkih ideja i vizija, a sve ostalo su tehnička pitanja koja će se rješavati putem. Pa i ta infrastruktura se može nadomjestiti. Međutim, mi smo imali i primjere kandidata koji su imali izvrsnu i infastrukturu i financijsku podršku, pa također nisu postigli neki svoj cilj.

- Miroslav Škoro je objavio svoju kandidaturu isto i vidjeli smo natruhe njegovog programa. Što kažete na to? Pa upravo su sve one ideje koje niču na očaju naših građana, na stanju apatije i na slomu svih društvenih vrijednosti koji možda najbolje oslikava izjava našeg zagrebačkog gradonačelnika koji se pohvalio s tim da je svatko tko u hrvatskoj politici nešto vrijedi, najmanje tri mjeseca proveo u zatvoru, niču sva ona rješenja koja zapravo traže koncentraciju ovlasti ili veće ovlasti u jednoj osobi, nude brza i laka rješenja koja, zapravo, ja ih tako doživljavam, znače manje demokracije i manje vladavine prava.

- Miroslav Škoro se zalaže za to da se ojačaju ovlasti predsjednika države. Što vi kažete?

Ja se zalažem za to da se odredbe Ustava poštuju u svojoj cjelini i u svojim detaljima i da se one odredbe, koje nisu dovoljno jasno riješene, koje su neprecizne, koje ostavljaju dvojbe i tumačenja, a posebice u odnosu predsjednika države i predsjednika Vlade da se kasnije definiraju i razrade.

- Svojedobno ste ispijali kave sa Zoranom Milanovićem. Pucate li vi sada na jednako biračko tijelo?

On nije dobar predsjednički kandidat. On je kandidat kontinuiteta i održavanja statusa quo u ovom društvu. Baš zbog njegove prethodne političke karijere smatram da se neće moći odlučnije zalagati za ukidanje ili dokidanje stranačkog uhljebljivanja. Neće se moći založiti za progresivne antikorupcijske politike.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.