Srbijanska ministrica: Srbija ima pet spremnih poglavlja za otvaranje, ali nisu otvorena zbog problema u EU-u

Srbija je spremna otvoriti pet novih poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, ali to se nije dogodilo zbog problema u Europskoj uniji uzrokovanih migracijama, gospodarskim problemima i umorom od proširenja, izjavila je srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović u nedjelju u razgovoru za Radioteleviziju Srbije (RTS).

Srbijanska ministrica: Srbija ima pet spremnih poglavlja za otvaranje, ali nisu otvorena zbog problema u EU-u © Europska unija 2020
21. 9. 2020

Srbijanska je političarka kao dodatan razlog navela i činjenicu da mnoge države koje su u međuvremenu postale članice Europske unije nisu u potpunosti ispunile sve kriterije Unije. Izjavila je da su neke od njih u Uniju ušle u posljednjem desetljeću i to u znatno povoljnijim okolnostima za proširenje kad je u Uniji još postojala volja za proširenjem i prijemom novih članica.

Dodatan razlog za zastoj u pregovorima Joksimović vidi i u novom pristupu EU-a, prema kojem “neće biti otvarana ni ona poglavlja za koja ste spremni ako nema napretka u vladavini prava”, što se u slučaju Srbije odnosi i na dijalog s Kosovom.

Naš cilj je da Srbija bude respektabilan partner Europskoj uniji od prvog trenutka kada postanemo članicom Unije. Mi smo već sada kao zemlja koja pristupa respektabilan partner i pokazali smo da smo čak i u političkim kriterijima dosta uradili”, izjavila je srbijanska ministrica. 

Srbija je dosad otvorila 18 pregovaračkih poglavlja s Europskom unijom, a privremeno ih je zatvorila samo dva.

Za otvaranje su u lipnju bila spremna poglavlja koja se tiču slobode kretanja radnika, prava poslovnog nastanjivanja i pružanja usluga, transporta, transeuropskih mreža te klimatskih promjena i zaštite okoliša.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.