Čuvajte im šapice i ne šetajte psa po užarenom asfaltu: znate li pravilo 5 sekundi?

Vrući asfalt, beton, a i pijesak mogu uzrokovati ozbiljne ozljede pasa. Šetajte kućnog ljubimca ujutro i navečer, uvijek slijedeći ovo pravilo.

Pravilo od 5 sekundi znači da stavite dlan na pod i čekate. Ako zbog vrućine morate povući dlan za manje od 5 sekundi, onda je apsolutno prevruće za šetnju s psom po toj površini.

Čuvajte im šapice i ne šetajte psa po užarenom asfaltu: znate li pravilo 5 sekundi? Jeff Chabot / Pixabay
3. 7. 2022

Snimio: Jeff Chabot / Pixabay

Pseće šape i vrući asfalt (kao ni beton ili pijesak) nisu dobra kombinacija. Ponekad zaboravimo da pas nema obuću, a samim time ni zaštitu. Ako je već velika vrućina, šetnja neka bude kratka i po travnatoj površini.

Temperatura zagrijanog asfalta znatno je viša od temperature zraka. Nerijetko i dvostruko viša!

Šećete li psa po takvoj podlozi, na jastučićima šapa brzo mogu nastati vrlo bolne opekline. Ovaj dio tijela psa je najizloženiji i najosjetljiviji.Jastučići oslobađaju pritisak podloge i štite psa od vanjskih utjecaja, ali samo do određene mjere. Kad se temperatura tla zagrije na 60 stupnjeva Celzija i više, jastučići također olabave.

Kako znate da je podna površina prevruća? Vrlo jednostavno – s pravilom pet sekundi.

Pravilo od 5 sekundi znači da stavite dlan na pod i čekate. Ako zbog vrućine morate povući dlan za manje od 5 sekundi, onda je apsolutno prevruće za šetnju s psom po toj površini.

Kako prepoznati opekline?

Da je bilo prevroče, boste opazili po mehurjih na blazinicah ali manjših razjedah. Pes bo svoje neugodje pokazal tudi sam: 

  • Šepanje 
  • Lizanje šapa
  • Nenormalno držanje
  • Pas ne želi hodati, teško hoda i jauče

Opekline nije teško prepoznati. Čak i crni jastučići ponekad pocrvene nakon opeklina. Ako je opeklina teška, treba potražiti pomoć veterinara.

Šape su prljave, rane se stoga mogu brzo inficirati i psi često trebaju liječenje antibioticima.

Svako oštećenje šapa psa vrlo je nepovoljno, jer pas postaje vrlo slabo pokretan. Za zacjeljivanje takve ozljede obično je potrebno 7 do 10 dana.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.