Pa tko to može platit! Škoda Kodiaq starta od 45.500 eura, a Superb od 42.000 eura

Češki noviteti na ulaznim vratima. Objavljene preliminarne EU cijene za auto iz Malde Boleslave koje su al pari onima njemačkih konkurenata!

Oba su automobila među najiščekivanijim (pristupačnim) novitetima u 2024. 

Pa tko to može platit! Škoda Kodiaq starta od 45.500 eura, a Superb od 42.000 eura Škoda
19. 1. 2024

Škoda Octavia bila je iznimno prodavani  automobil kod nas prošle godine, a 2024. pratit ćeje  još dva aduta - Kodiaq i Superb. Oba automobila se smatraju prostornim "čudima" u svojim segmentima, a uz suvremenu tehnologiju koja spaja i perspektivni plug-in hibrid i dobri stari dizel, svakako su zanimljivi širem krugu automobilističke javnosti.
 

S obzirom da smo oba već isprobali u praksi, nema sumnje da se radi o izvrsnim proizvodima. Zasigurno postoji sjena sumnje oko činjenice da automobili koje bi željela većina slovenskih obitelji neće biti jeftini. Koliko će oni zapravo stajati Kao što je već rečeno u uvodu, cijena za slovensko tržište još nema ili one nisu poznate javnosti. Za više informacija kontaktirali smo i slovenskog uvoznika, ali do zaključenja članka nažalost nismo dobili opipljivije podatke. Stoga su druga europska tržišta, gdje su online konfiguratori za oba modela već aktivni, dobra referenca za to. Za usporedbu uzet ćemo Njemačku i (domovinu) Češku.

Škoda Kodiaq

Njemačka stranica navodi da nova Škoda Kodiaq starta od 45.500 eura. I što kupac dobiva za taj novac? S obzirom na to da je Kodiaq trenutno dostupan sa samo dva dizelska motora, radi se o provjerenom dvolitrenom turbo dizelskom agregatu sa 110 kilovata (150 KS), prednjim pogonom i automatskim mjenjačem sa sedam stupnjeva.Oprema je osnovna, ali daleko od škrtog, jer uključuje većinu sigurnosnih sustava, LED prednja svjetla, tempomat, ekran od 10 inča, kotače od 18 inča, kameru za vožnju unatrag i još mnogo toga. U Češkoj će za (trenutno) osnovni Kodiaq s nešto manje serijske opreme nego u Njemačkoj biti potrebno izdvojiti 1.040.000 čeških kruna, što iznosi dobrih 42.000 eura.
 

Škoda Superb

Sa Superbom je prilično slična priča. Nijemci navode osnovnu cijenu od 43.350 eura za automobil s 1,5-litrenim blagim hibridnim benzinskim motorom snage 110 kilovata (150 KS) i automatskim mjenjačem sa sedam stupnjeva prijenosa. Priča s opremom dosta je slična onoj kod Kodiaqa, ali bit će primjetan dizelski dodatak koji za motor iste snage iznosi 4100 eura.Češki konfigurator kaže da osnovni Superb (govorimo isključivo o karavanu) inačica) dostupna je od 1.035.000 čeških kruna (42.800 eura) dalje, ali s činjenicom da je trenutno u Češkoj za Superbu dostupan samo dizel, nismo mogli ispod 1.170.000 čeških kruna (47.250 eura), koliko košta automobil s osnovnim dizelskim motorom.

Što se točno očekuje kod nas u Hrvatskoj

Za sada je teško reći koliko će oba automobila koštati u Sloveniji, ali možemo se utješiti činjenicom da je slovenski proizvođač uvijek uspijevao ispregovarati prilično povoljne cijene za praktički sve modele. Ipak, čini se da ispod četrdeset tisuća neće ići, barem s aktualnom gamom motora.

Dodatna referenca može biti Škoda Octavia Combi koja je u Češkoj dostupna od 26.700 eura te model Ambition s 1.5 TSI motorom za preko 29.000 eura. U Njemačkoj Octavia Combi Essence 1.5 TSI stoji 31.660 eura. U Sloveniji Škoda Octavia Combi 1.5 TSI Ambition starta od 25.600 eura, dok je najosnovniji cjenik i ispod 24.000 Što, dakle, možemo očekivati ​​od Kodiaqa i Superba? Vjerojatno nešto niže cijene nego na njemačkom i češkom tržištu, ali cjenovna čuda vjerojatno ne treba očekivati. Očito je trenutna realnost da dva (vjerojatno) najkorisnija, obiteljska automobila ispod 40 tisuća kuna neće biti dostupna. Ipak, na ovom mjestu treba naglasiti da je gornji članak samo nagađanje i predviđanje. Međutim, možda nas ipak čeka ugodno iznenađenje.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.