"I on i žena mu željeli bi se obogatiti na račun donatora i umjesto da bude vatrogasac s velikim G i donira novac iznad troškova obnove kuće onima kojima je potrebno on je egocentrik."

Iza priče o vatrogascu Sandiju stoji pohlepa:  naglas rekla ono što mnogi misle. Para vrti gdje burgija neće ...

"I on i žena mu željeli bi se obogatiti na račun donatora i umjesto da bude vatrogasac s velikim G i donira novac iznad troškova obnove kuće onima kojima je potrebno on je egocentrik." PGD Mengeš
24. 11. 2023

Slovenija je ljetos revno i nesebično prikupljala novac za herojskog vatrogasca Sandija Zajca koji je spasio djecu od podivljale vode koja je nahrupila u vrtić u Mengeu, dok je njegov dom bio poplavljen. Vatrogasac Sandi postao je sinonim za heroja i heroja, a nije mu nedostajalo ni medijske pažnje. Račun za doznake otvorila mu je matična Dobrovoljna vatrogasna udruga Mengeš, a na njega se slilo gotovo pola milijuna sredstava, koji se požalio da još nije dobio donacije. Tada je iskrena priča o nesebičnom pomaganju prerasla u pravu telenovelu koja je razotkrila svađu između Zajca i njegove sad već bivše partnerice, nesuglasice unutar vatrogasnog društva i još mnogo toga.

https://www.metropolitan.si/mastercard-podkast-navdiha/sandi-zajc-mastercardr-podkast-navdiha/

Prije nekoliko dana događaji su ipak dobili razrješenje jer se doznalo da će 280.000 eura koje je udruga dobila posebnim apelom za Sandija Zajca podijeliti Zajc i njegova bivša partnerica, no još se ne zna tko je ima pravo na ostatak novca koji je bez pozivanja doznačen na žiro račun udruge.

Samo slijedite trag novca i sve će vam biti jasno

Kako je nedavno za Dela komentirao antropolog dr. Dan Podjed s Instituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU, novac često završi u mnogim stvarima, od ljubavi i prijateljstva do dobročinstva. "Kao što vidimo, prošlo je tek nekoliko mjeseci, a već se svađamo tko je najzaslužniji za obnovu, tko je dobio previše novca i tko iskorištava situaciju", rekao je istaknuvši kako živimo u društvo spektakla, kada su obje slike važne poput priče.

"Fotografija vatrogasca koji spašava dijete tijekom poplave bila je izuzetno informativna i snažna. Ovakvi prizori ganu ljude, ali je istovremeno, naravno, slučajnost da su ga kamere ovjekovječile."

Slična priča dogodila se i pre nekoliko godina maloga Krisa, dječak sa spinalnom mišićnom atrofijom za kojeg su Slovenci i Slovenke gorljivo skupljali novac 2019. Krisu je trebao iznimno skupi lijek zolgensma koji je koštao 2,3 milijuna eura. No ova je priča, za razliku od Zajčeve, imala sretan kraj: zahvaljujući prikupljenim sredstvima Kris je dobio potrebnu gensku terapiju i dobro napreduje u razvoju, a ostatak sredstava, prikupljeno je više od tri milijuna eura, prebacio na pojedinačne slučajeve liječenje oboljele djece.

Razliku između ta dva slučaja ovih je dana istaknuo i jedan od korisnika društvenih mreža koji je naglas rekao što mnogi trenutno misle o vatrogascu Zajcu. "Po čemu se razlikuju priče malog Krisa i Sandija Zajca? Pohlepom!" ona je napisala. "Za Krisa je prikupljeno više od milijun eura sredstava, više nego što je trebalo za lijek. Što je s novcem? Dali su ga drugom klincu kojem je trebao novac za lijek. A Sandi? Htio bi se obogatiti na donatorski račun umjesto da bude vatrogasac s velikim G i donira novac iznad troškova obnove kuće onima kojima je potreban."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.