SAD uvele sankcije za 11 kineskih tvrtki zbog kršenja ljudskih prava Ujgura

Ovo je treći krug gospodarskih sankcija protiv kineskih kompanija i organizacija koje krše ljudska prava u autonomnoj regiji Xinjiang Uygur. 

SAD uvele sankcije za 11 kineskih tvrtki zbog kršenja ljudskih prava Ujgura Pixabay
21. 7. 2020

Ministarstvo trgovine SAD-a na crnu je listu stavilo 11 kineskih tvrtki uključenih u kršenja ljudskih prava u autonomnoj regiji Xinjiang Uygur u zapadnoj Kini.

Prema Ministarstvu, ove tvrtke koriste prisilni rad Ujgura i drugih muslimanskih manjina u Kini. Među tvrtkama koje su na popisu su proizvođači tekstila i dvije tvrtke koje se bave genetskom analizom radi daljnjeg suzbijanja Ujgura u Kini. Sve ove tvrtke više neće moći slobodno kupovati komponente potrebne u svom radu od američkih kompanija.

Ovo je treća skupina kineskih tvrtki i organizacija dodanih na crnu listu SAD-a u vezi s akcijom s Ujgurima u Xinjiangu.

"Peking aktivno promiče ponižive prakse prisilnog rada, kao i sheme prikupljanja i analize DNK za suzbijanje svojih građana", rekao je američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Među tvrtkama na crnoj listi nalazi se KTK Group Co. koja proizvodi više od 2.000 proizvoda koji se koriste za izgradnju brzih vlakova i Tanyuan Technology Co., koja sastavlja aluminijske kompozite ojačane grafitom.

Druga tvrtka je Changji Esquel Textile Co, koju je Esquel Group osnovala 2009. godine. Esquel Group proizvodi odjeću za modne marke Ralph Lauren, Tommy Hilfiger i Hugo Boss. U travnju je uprava tvrtke odbila korištenje prinudnog rada u Xinjiangu.

Osim toga, na listi se nalazi i tvrtka Hetian Haolin Hair Accessories Co koja izvozi ljudsku kosu iz Xinjianga.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.