SAD prolazi kroz neviđen val bankrota

U prvoj polovici godine broj stečajnih zahtjeva porastao je više od četvrtine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

SAD prolazi kroz neviđen val bankrota Unsplash
29. 7. 2020

Pandemija coronavirusa stvorila je val bankrota poduzeća u Sjedinjenim Državama. Tisuće trgovaca, energetskih kompanija i drugih poduzeća postale su žrtve recesije koju je izazvala pandemija.

U prvoj polovici godine više od 3.600 tvrtki podnijelo je zahtjev za zaštitu duga prema američkom Stečajnom zakoniku. Prema odvjetničkom uredu Epiq Global, to je 26 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Tek u lipnju, kada su se pojavili znakovi da se gospodarski oporavak usporava uslijed porasta broja slučajeva koronavirusa, broj prijava za bankrot povećao se za 43 posto, otkrila je tvrtka.
Chuck E. Cheese, Hertz, J. Crew, J. C. Penney i Neiman Marcus samo su nekoliko poznatih tvrtki koje su ove godine proglasile bankrot nakon pada prodaje tijekom pandemije.

Međutim, financijski stručnjaci vjeruju da najgore tek dolazi, a trgovci i naftne kompanije posebno su osjetljivi na nezapamćeni pad gospodarskog rasta tijekom nekoliko desetljeća.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.