SAD odbija povući nuklearno oružje iz Europe

Sjedinjene Države spremne su razgovarati s Rusijom o bilo kojim predloženim temama, ali neće povući nuklearno oružje iz Europe, rekao je specijalni izaslanik američkog predsjednika Marshalla Billingslee.

SAD odbija povući nuklearno oružje iz Europe Unsplash
22. 9. 2020

Na pitanje jesu li SAD spremne ukloniti svoje nuklearno oružje iz Europe, rekao je: "Ne, to nećemo učiniti. Ali mi smo spremni razgovarati o svemu onome o čemu Rusija želi razgovarati s nama."

Stajalište ruske strane shvaćamo krajnje ozbiljno i smatramo važnim vođenje profesionalnog dijaloga o pitanjima koja izazivaju zajedničku zabrinutost. Stoga smo sigurno spremni razgovarati s Rusijom o NATO-u i našim jamstvima nuklearnog odvraćanja datim članicama Sjevernoatlantskog saveza. Ali nećemo ukloniti nuklearno oružje ni s jednog od skladišta. I mi to ne zahtijevamo od Ruske Federacije. Ne zahtijevamo da ruske vlasti povuku svo svoje nuklearno oružje iz Kalinjingrada ili učine nešto slično”, rekao je Billingslea.

"Stoga, ne, ne predlažemo nikakve konkretne radnje koje bi mogle utjecati na promjenu mjesta skladištenja ili raspoređivanja (nuklearnog) oružja", dodao je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.