OTKRIVENI rimski mozaici u Starome Gradu na otoku Hvaru, u UNESCO zaštićenoj povijesnoj jezgri

FOTO GALERIJA: Na dubini od približno i do metra te u dužini od 20 metara dalmatinski su arheolozi pronašli senzacionalne mozaike iz doba Rimljana, u luksuznoj građevini rimske Farije. U Starome Gradu, na otoku Hvaru, u tijeku su arheološka istraživanja koja se provode zbog postavljanja vodovodno-kanalizacijske mreže.

U Sridnjoj koli istražili su arheolozi prostor u dužini od oko 20 m gdje su osim otprije poznatog mozaika (otkrivenog 1923. godine) pronašli i ostatke još nekoliko prostorija s ostacima mozaičkih podova.
Pronađeni mozaici ukrašeni su višebojnim geometrijskim i floralnim motivima i vrhunske su izrade. Prema analogijama sa sličnim mozaicima i poznatim radioničkim stilovima, mogu se datirati u 2. stoljeće. Bolji uvid u to kakvu je namjenu imala ova luksuzna građevina rimske Farije imat ćemo nakon obrade pokretnog materijala i spajanja svih nacrta istraženih prostorija s mozaicima koje se pružaju ispod okolnih kuća.

OTKRIVENI rimski mozaici u Starome Gradu na otoku Hvaru, u UNESCO zaštićenoj povijesnoj jezgri Vilma Matulić (Muzej Staroga Grada)
21. 2. 2022

Fotografije: Vilma Matulić (Muzej Staroga Grada)

U proteklih stotinu godina ovaj prostor istraživali su brojni arheolozi (Frane Bulić, dr. sc. Jasna Jeličić-Radonić, Ana Kordić-Galić), dok su posljednje konzervatorsko-restauratorske radove na mozaicima proveli dr. sc. Branko Matulić i dr. sc. Tonči Borovac. Voditeljica sadašnjih istraživanja je dr. sc. Marina Ugarković iz Institut za arheologiju u Zagrebu, dok su zamjenice Andrea Devlahović iz Muzeja Staroga Grada i Martina Korić iz Instituta za arheologiju, a u istraživanjima sudjeluje i dr. sc. Sara Popovic iz tvrtke ArheoProjekt te višečlana ekipa mladih arheologa iz cijele Hrvatske. Istraživanja se provode pod nadzorom Saše Denegrija iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu.
Na kraju spomenimo da će o načinu prezentacije očuvanih mozaika odluku donijeti nadležni Konzervatorski odjel Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske iz Splita u suradnji s Grad Stari Grad.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.