Originalni rukopis "Malog princa", jedne od najprodavanijih knjiga na svijetu, prvi put će se moći pogledati u Europi

"Mali princ", koji je 1942. napisao francuski pisac i pilot Antoine de Saint-Exupery (1900.-1944.), jedna je od najprodavanijih knjiga na svijetu. Originalni rukopis knjige, koji je pohranjen u New Yorku, sada će prvi put biti izložen u Europi, u Muzeju dekorativne umjetnosti u Parizu, javlja njemačka novinska agencija dpa. S više od 200 milijuna prodanih primjeraka, Mali princ je najpoznatije, najprevođenije i najčitanije djelo francuske književnosti.
 

Originalni rukopis "Malog princa", jedne od najprodavanijih knjiga na svijetu, prvi put će se moći pogledati u Europi cleo7540 from Pixabay
7. 2. 2022

Foto: cleo7540 from Pixabay

Antoine de Saint-Exupery napisao je "Malog princa" tijekom svojih boravaka u New Yorku i Long Islandu, gdje je živio u egzilu tijekom Drugog svjetskog rata. Alegorijska bajka o malom plavom dječaku bila je njegovo posljednje djelo prije nego što je poginuo u avionskoj nesreći u srpnju 1944. godine.

Knjiga je prvi put objavljena u New Yorku u travnju 1943., a u Francuskoj tri godine kasnije. S više od 200 milijuna prodanih primjeraka, Mali princ je najpoznatije, najprevođenije i najčitanije djelo francuske književnosti.

U proljeće 1943., prije odlaska u Sjevernu Afriku, autor je predao rukopis svojoj prijateljici Silvii Hamilton, koja ga je 1968. prodala Knjižnici i muzeju Morgan u New Yorku.
 

Direktor knjižnice i muzeja Morgan Colin Bailley rekao je radiju France Info da je Saint-Exuperyjev rukopis, koji do danas nikada nije napustio Sjedinjene Države, njihovo najveće blago. Izložba A la rencontre du Petit Prince, koja se sastoji od 600 izložaka, uključujući mnoge, uglavnom neobjavljenih i neeksponirani akvareli, fotografije, pjesme, novinski isječci i isječci iz Saint-Exuperyjeve korespondencije, bit će izloženi u Muzeju dekorativne umjetnosti u Parizu od 17. veljače do 26. lipnja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.