Slovenski europarlamentarci zvone na uzbunu, a Hrvati šute! Opasno je, jer talijanski revizionizam progovara iz usta Roberte Metsole

Predsjednica Europarlamenta Roberta Metsola podlegla je pritisku talijanske desnice i citirala kontroverzni i drski Napolitanov govor iz 2007. o fojbama i „etničkom čišćenju“ Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije povodom „Dana talijanskog sjećanja žrtava fojbi“. Stipe Mesić prije 15 godina uzvratio je svom snagom, a danas su hrvatski političari odlučili biti sa strane.

Prijašnjih su godina takve nepodopštine uglavnom dolazile od talijanske desnice i nikada tako snažno od EPP-a, iste one demokrščanske političke grupacije kojoj pripadaju Roberta Metsola i Andrej Plenković.

Slovenski europarlamentarci zvone na uzbunu, a Hrvati šute! Opasno je, jer talijanski revizionizam progovara iz usta Roberte Metsole Eric VIDAL Copyright © European Union 2021 - Source : EP
10. 2. 2022

Napisao: Borut Černelić

Foto: Eric VIDAL Copyright © European Union 2021 - Source : EP

Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta na otvaranju konferencije neformalne europske skupine u povodu žrtava fojba grubo se narugala povijesnoj istini. Citirala je kontroverzni i drski govor Giorgia Napolitana, tadašnjeg talijanskog predsjednika koji je 2007. godine izjavio „kako su fojbe rezultat mržnje i krvoprolića"...

Pri tome nije ni riječju spomenula strahote fašističkih okupatora u II. svjetskom ratu. Istih onih koji su sijali užas na području kojeg je okupirala osvajačka vojska Mussolinijeve Italije. Jednako kao prije 15 godina Giorgio Napolitano, tako je danas i Roberta Metsola prešutjela sve ono što su talijanski osvajači činili početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća na području Istre, Rijeke, Gorskog kotara, Dalmacije, otoka…

Pri tome je dodatno podgrijala vatru istaknuvši kako je tragedija fojbi zapravo i europska tragedija. Pri tome ni riječju ih nije povezala sa sustavnim višegodišnjim stradavanjem slavenskog naroda na područjima koje je okupirala talijanska fašistička vojska.

Malteška političarka, s jednom od najznačajnijih europskih funkcija, odabrala je citate iz možda najkontroverznijeg predsjedničkog govora od inauguracije „Dana sjećanja na žrtve fojba i egzodusa“. Giorgio Napolitano slijedio je 2007. misli i stavove Roberto Menia, zastupnik krajnje desnice, tršćanskog političara koji nije skrivao svoju fašističku prošlost. Napolitano je tako poput Robertovog trbuhozborca govorio o "slavenskim aneksionističkim tendencijama, koje su prevladavale uglavnom u mirovnom sporazumu iz 1947. godine i poprimile sumorne obrise etničkog čišćenja"!

Stipe Mesić bio je tada ne samo ogorčen, već i javno odgovorio na ovaj pokušaj revizionizma. Janez Drnovšek bio je umjereniji, no jednako tako nije želio ostati nijem. Ukazao je na ratne činjenice ne želeći dublje ulaziti u rasprave.

Zanimljivo je kako su te 2007. i hrvatski i slovenski predsjednik orkestrirano branili interese svojih zemalja, jednako kao što je danas posve neobjašnjivo da ni jedan hrvatski europarlamentarac, baš kao ni sam hrvatski politički vrh nisu reagirali na mijenjanje povijesne istine i to ni manje ni više nego od predsjednice Europskog parlamenta.

Metsola je u svom govoru spomenula i žrtvu fojbi, djevojčicu stradalnicu Normu Cossetto.

Kazala je:

- “Njezino ubojstvo simbolično predstavlja užase fojbi”. U završnoj je riječi rekla da se "danas sjećamo i trenutaka kada su slovenski predsjednik Borut Pahor i talijanski predsjednik Sergio Mattarella, 2020. godine pružili ruku jedan drugome obilježavajući bolnu prošlost, vjerujući u zajedničku budućnost mira. Neka ovo bude dan sjećanja da je europska ideja projekt mira koji nas sve ujedinjuje.”

Sve to toliko je iziritiralo je slovenske europarlamentarce da su odlučili napisati protestno pismo nedavno izabranoj novoj predsjednici Europarlamenta koja dolazi iz Malte.
Prema slovenskim zastupnicima u Europskom parlamentu, predsjednica Europskog parlamenta u pozdravnoj je poruci na Dan talijanskog sjećanja žrtvama fojbi istaknula "neistinit i više puta kritiziran stav talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana“. Fojbe po njima, baš kao i nekada po Stipi Mesiću nisu imale za cilj sustavno potjerati Talijane iz Istre, Rijeke i Dalmacije, već je bila riječ o odmazdi. Nikako o genocidu. Šest slovenskih europarlamentaraca izrazilo je žaljenje zbog navođenja neistinitog i više puta kritiziranog stava bivšeg talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana o fojbama.

"Pokolji istarskih i dalmatinskih esula u brojnim fojbama uzrokovani su motivima koje je predsjednik Republike Napolitano 2007. opisao kao neprijateljske i krvoločne.

Izjavu Roberte Metsole u javnost je pustio Carlo Fidanza (ECR), član krajnje desne stranke „Talijansko bratstvo Italije“, na neformalnom skupu komemoracije u srijedu u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Fidanza je i na Facebooku objavio i potresni video iz 1947. o fojbama.
Pismo Metsolijevoj potpisali su zastupnici Milan Brglez i Tanja Fajon (S&D/SD), Klemen Grošelj i Irena Joveva (Renew/LMŠ), Franc Bogovič (EPP/SLS) i Ljudmila Novak (EPP/NSi). Kako su istaknuli, sa žaljenjem primjećuju da predsjednica Europskog parlamenta u svom pozdravnom obraćanju nije dovoljno jasno iznijela "poznate povijesne činjenice vezane uz fašizam, zbog kojih su ljudi na našem tlu doživjeli veliku bijedu".


"Nedostatak prikaza povijesne složenosti, međutim, opetovano otvara rane između slovenskog i talijanskog naroda, koje su prošle godine simbolično zatvorili predsjednici dviju republika, na koje se pozivate i u nastavku svog obraćanja", napisali su.

U slovenskom tisku danas su se sjetili i Mesićeve izjave iz 2007. kada je talijanskim novinarima kazao kako:


“Italija prije svega treba sama suditi o svojim ratnim zločinima, a mi o svemu onome ružnom što se dogodilo na kraju rata, ali mi to radimo. Mnogi su se odlučili za Italiju i otišli su. Nisu svi protjerani iz bivše Jugoslavije i Italija nikada nije platila ratnu odštetu ».

Slovenske medije jednako je tako začudilo i totalno izostajanje bilo kakve hrvatske reakcije. Tim prije, jer prijašnjih su godina takve nepodopštine uglavnom dolazile od talijanske desnice i nikada tako snažno od EPP-a, iste one političke grupacije kojoj pripadaju Roberta Metsola i Andrej Plenković.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.