Red Bullova stotka! Najbliža nam utrka F1 za 13 dana u Austriji

Verstappen se u Montrealu izjednačio sa Sennom i napravio veliki korak prema novom naslovu.

Red Bullova stotka! Najbliža nam utrka F1 za 13 dana u Austriji Red Bull/Start
19. 6. 2023

Svjetski prvak Max Verstappen jučer je također pobijedio u utrci Formule 1 za Veliku nagradu Kanade u Montrealu, čime je svojoj ekipi Red Bulla donio 100. jubilarnu pobjedu u vrhunskom natjecanju motosporta. Do sada su samo Ferrari, McLaren, Mercedes i Williams prešli granicu od 100 pobjeda, a iza Nizozemca nanizali su se Španjolac Fernando Alonso (Aston Martin) i Britanac Lewis Hamilton (Mercedes).

Pobjedom na stazi Gilles-Villeneuve, branitelj naslova Verstappen povećao je svoju prednost u poretku Svjetskog kupa na 69 bodova dok je njegov prvi progonitelj i momčadski kolega, Meksikanac Sergio Perez, završio šesti. Verstappen je također postigao još jednu prekretnicu. S 41. pobjedom u karijeri izjednačio je postignuće trostrukog svjetskog prvaka Brazilca Ayrtona Senne, a po svemu sudeći smiješi mu se i drugi naslov jer je u osmoj ovogodišnjoj utrci ostvario šestu pobjedu.

Perez je bio najbolji dva puta, Nizozemac je bio najbolji u Montrealu već u kvalifikacijama, a dominaciju je potvrdio uvjerljivom pobjedom. "Utrka nije bila nimalo laka. Gume nisu odradile svoj posao i dosta smo klizili na stazi. Ali naravno, današnji dan je nevjerojatan.

Osvojio sam 100. pobjedu momčadi. Nikada nisam zamišljao da ću biti tako dobar i da bismo ostvarili ove brojke", rekao je pobjednik nakon meča. Ali Red Bull je ostvario svoju 18. pobjedu u zadnjih 19 utrka.Možda je Red Bull stvarno imao problema, jer Alonso je nakon utrke rekao da želi više: "Nažalost, pogriješio sam na startu gdje sam izgubio jedno mjesto i borbu s Mercedesom. Lewis je napadao i pritiskao cijelu utrku. Nisam mogao voziti niti jedan krug opušteno." Bržkone je ipak želio da Španjolac napravi veći iskorak ispred Britanca.
 

Zadovoljni su i u Mercedesu, gdje se konačno približavaju najboljima. "Aston Martin nam još uvijek izmiče na ravnini, ali uskoro ćemo biti tamo. Znali smo da nam staza u Montrealu ne odgovara, jer imamo problema u sporim zavojima. Sada nam samo treba malo više snage", bio je Hamilton sažela je austrijska tiskovna agencija Apa. Verstappen je dominirao utrkom, s Hamiltonom koji je prestigao Alonsa barem na startu, a Španjolac se vratio na drugo mjesto u 23. krugu i bila je tijesna borba do cilja. Ostale pozicije nisu se značajnije mijenjale, te su se svrstali među vodeća tri te oba Ferrarija s Charlesom Leclercom i Carlosom Sainzem.

Iduća utrka za 14 dana bit će prilika za slavlje momčadi Red Bulla. Karavana se seli u austrijski Spielberg, na domaću stazu momčadi, gdje će se održati i sprinterski test na 36. VN Austrije.

Preberite š

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.