Formula 1: Utrka za povijest s uplakanim Russellom i zapjenjenim Verstappenom

Pobjednik pretposljednje utrke ovogodišnje sezone Formule 1 je George Russell (24) i to po prvi put u karijeri, a Lewis Hamilton (oba Mercedes) donio je srebrnoj momčadi prvu ovogodišnju pojedinačnu i dvostruku pobjedu. Russell je već bio najbrži u sprinterskoj utrci. Treće mjesto osvojio je Carlos Sainz. Odnosi među trkačima u pojedinim momčadima približavaju se točki ključanja.

Formula 1: Utrka za povijest s uplakanim Russellom i zapjenjenim Verstappenom Mercedes
14. 11. 2022

Utrka u Sao Paulu definitivno će ući u povijest zbog nekoliko činjenica: prvi put u karijeri George Russell je osvojio ne samo glavnu utrku već i kraću sprintersku provjeru. Po prvi put, čak i zahvaljujući vremenu, Kevin Magnussen (Haas) bio je najbrži u kvalifikacijama. Posebno zanimljivo postalo je kada su se trkači počeli međusobno optuživati ​​i doslovno moliti za mjesta u utrci, a time i za nove bodove.

No sve to Russella nije previše zabrinulo, on je svoju utrku odvozio gotovo savršeno i cijeli vikend bio među najbržima. "Bez riječi sam. Radio sam cijeli život, ne samo ja, cijela se obitelj puno toga odrekla da bih stao na najvišu stepenicu Formule 1. Kad sam se vratio u boks, bile su me svladale emocije, nisam se mogao suzdržati suze. Vjerojatno ću stvarno shvatiti tek za dan-dva“, zadovoljan je bio Russell.

Drugoplasirani Lewis Hamilton pokazao je da i dalje može biti pravi majstor za volanom, samo ako mu trkaći automobil to omogući. “Verstappen i ja smo zapeli, ali ja sam bio ispred njega, to je vidjela i uprava utrke. U nastavku sam se, međutim, morao jako potruditi. Ne možete zamisliti koliko sam sretan zbog ove dvostruke pobjede. Koliko je živaca i energije uloženo u ovaj rezultat ove sezone. Georgu dajem poseban tretman, vjerujem da se neće zaustaviti samo na ovoj pobjedi," dodao je Lewis Hamilton. Carlos Sainz je izvukao puno iz potpuno uništenog vikenda: "Nismo bili dorasli Mercedesu. Gume nisu dobro funkcionirale i sada ćemo se morati jako potruditi na posljednjem testu kako bismo zadržali drugo mjesto na suhom među konstruktorima ispred Mercedesa."

Red Bull imao je isuviše grešaka, što govori da jedva čekaju kraj već definirane sezone. Verstappen je radio pogrešku za pogreškom i na kraju izvukao još nekoliko bodova, no perje je letjelo odmah nakon utrke. Perez je dobio naredbu da ispred sebe pusti Nizozemca koji je želio prestići Alonsa, ali nije uspio do kraja utrke. I trebao bi, prema uputama tima, ponovno vratiti Pereza. A on to, naravno, nije učinio i promrmljao je preko radija da se od njega više nikada ne traži takvo što. Sergio Perez o utrci je rekao da je Verstappen sada svima pokazao kakav je trkač i kakav je sportaš, te da bez njegove pomoći ne bi osvojio ova dva naslova prvaka. I dodao kako i dalje vjeruje da će Verstappen biti uz njega u posljednjoj utrci te da će mu, ako bude potrebno, ipak pomoći u dvoboju s Leclercom. Ali ako je istina, to je već druga priča.

Slično, ali manje oštro, bilo je i s Ferrarijem. Leclerc, koji je tijekom utrke bio zaglavljen s Norrisom, pokušao je pred kraj utrke nagovoriti Sainza da ga pusti ispred svoje momčadi, jer mu je rekao da mu treba svaki bod u dvoboju s Perezom. A Sainz nije dobio ovu zapovijed, a Monaco je ostao dugog nosa, peto mjesto pripalo je Alonsu koji je svojih pet minuta ljutnje doživio u sprinterskoj utrci. Tu su on i njegov momčadski kolega Ocon zapeli, i to dvaput, pa je Španjolac bio krajnje suzdržan: “Zahvaljujući našem prijatelju ostao sam bez dobrog plasmana u sprintu. Srećom, barem u glavnoj utrci pokazalo se koliko je naš trkaći automobil bio konkurentan. Još jedna utrka i neću imati takvih problema s Oconom,” izravan je bio Alonso. No možemo dodati da će iduće godine biti u timu s još jednim izuzetno problematičnim trkačem, Lancom Strollom, koji je također izazvao dosta kolutanja očima u Brazilu.
 

Alfa Romeo je nakon utrke kažnjena s 1000 eura, jer je jedan njihov član neoprezno prošao kroz boks, točno na putu Micka Schumachera koji je vozio na mjesto za zamjenu guma. Srećom, na vrijeme su primijetili i stvar je sretno završila.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.