Otkrivamo super kamere: Policija za koji dan postavlja širom Hrvatske 29 najsuvremenijih radara u 85 kućišta

OTKRIVAMO 29 moćnih kamera/radara koje će policija "rotrati" zajedno s 25 malo starijih uređaja za mjerenje brzine na sveukupno 143 lokacije. Novim će kamerama pokriti isprva Podravsku i Jadransku magistralu, a procjena je da će s ovog osnova Policija povećati prihode sa 100 na 150 milijuna kuna te, ono najvrednije, umiriti i povećati sigurnost u prometu

Otkrivamo super kamere: Policija za koji dan postavlja širom Hrvatske 29 najsuvremenijih radara u 85 kućišta Patrik Macek/PIXSELL
23. 3. 2019

Napisali: Jure Šuica i Sven Stažić

Foto: Patrik Macek/Pixell

Policija najmerava do početka ljeta postaviti širom Hrvatske dodatnih 85 kućišta za mjerenje brzina.  U svima njima neće biti kamera, već će se 29 najsuvremenijih mjernih uređaja po potrebi i izboru odgovornih za sigurnost prometa u Hrvatskoj preraspoređivati. Poznata je to metoda "pojavnosti radara" na cestama, kojom se želi pokazati da nikada ne znate gdje vas vrebaju. Ovo je jedna od većih investicija Ministarstva unutarnjih poslova, vezanih uz postavljanje mjernih uređaja koji kontroliraju brzinu u Hrvatskoj. S novih 29 visokosofisticiranih i moćnih kamera njihov će se broj popeti na 54 sveukupno, a kućišta će ubuduće biti 143. O kakvim je uređajima riječ možda najbolje govori podatak da u istome trenutku mogu zabilježiti čak šest prekršitelja. Na udaru nove tehnologije dostupne hrvatskoj policiji neće biti isključivo vozači vozila s hrvatskim registarkim pločicama. Uređaji će prepoznavati registarske oznake vozila iz svih preostalih 27 država Europske unije, ali jedako tako u Policiji se hvale kako njihovoj pažnji neće ubuduće moći pobjeći vozači u prebrzim vozilima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore. Prvi novi suvremeni radari/kamere započet će se postavljati već za koji dan. Kako smo uspjeli doznati novi su radari već pristigle za područje Zadra, Dubrovnika, Podravine (Virovotica), Koprivnice, Križevaca, Šibenika i Knina. Fiksni radari za nadzor prometa ovih dana postavljeni su na prometnicama Zagreba, Osijeka i Rijeke. Osim što će loviti vozače koji voze prebrzo, tzv. ANPR uređaji otkrivat će i neregistrirana vozila. Kazne će stizati na kućnu adresu.
Projektom se želi postići bolja kontrola stanja na prometnicama, smanjiti broj prekršaja, ali i kazniti nesavjesne vozače. Riječ je o fiksnim kamerama koje snimaju prekoračenja brzine zajedno s registracijskim oznakama vozila, pa će se vozačima kazne slati odmah na kućnu adresu. Osim prebrzih vozača, policija će pomoću njih loviti i neregistrirana te ukradena vozila.
Mogu mjeriti brzine od 20 do 250 km/h, a imaju dovoljno memorije za 5000 prekršaja. Postavljene su u zaštitne ormare neprobojne za metke.

DONOSIMO POPIS NOVIH LOKACIJA KAMERA

  • PU zadarska: Bibinje, Biograd na Moru, Drage, Murvica, Pakoštane, Poličnik, Posedarje, Sukošan, Starigrad, Sveti Petar, Zadar (dvije lokacije)
  • PU splitsko-dalmatinska: Duće, Podaca, Podgora, Ruskamen, Seget Vranjic
  • PU dubrovačko-neretvanska: Brsečine, Dubrovnik, Gruda, Metković (dvije lokacije), Plat, Stablina, Zaton Doli
  • PU šibensko-kninska: Bilo, Čenići, Dubrava (dvije lokacije) kod Šibenika, Pirovac, Podorljak, Stupin Čeline, Šibenik, Vodice (četiri lokacije)
  • PU virovitičko-podravska: Bukovački Antunovac, Čačinci, Čađavački Lug, Kapela Dvor, Pitomača, Slatina, Stari Gradac, Suhopolje, Šaševo, Virovitica
  • PU koprivničko-križevačka: Budančevica, Cvetkovec, Glogovac, Hampovica, Kenđelovac, Koprivnica, Majurec, Novigrad Podravski, Rijeka, Sveti Ivan Žabno
  • PU varaždinska: Varaždin (četiri kućišta na dvije lokacije)

Dodatnih 25 lokacija za postavljanje kućišta u koje će s vremena na vrijeme po sistemu rotiranja biti postavljeni mjerni uređaji bit će izabrane naknadno. Možemo ih očekivati na području Like, Senja, Međimurja, Krapine, Zagorja, Zagrebačke županije... Uglavnom bit će ih posvuda.

Koliko smo uspjeli detektirati lokacije, one su uglavnom izabrane na najugroženijim državnim prometnicama. Podravska i Jadradska magistrala, njen iznimno opasni spoj s Vodicama. Zanimljivo je kako nijedan novi radar/kamera nije predviđen za postavljanje na hrvatskim autocestama. Bar ne u ovome trenutku. Naime, ustanovljeno je kako se u posljednjih nekoliko godina promet njima iznimno disciplinirao, a kako je erupcija nesreća i riskatnih vožnji prelivena ponajprije na državne i lokalne prometnice.  Fiksni radari za nadzor prometa osim što će loviti vozače koji voze prebrzo otkrivat će i neregistrirana vozila. Kazne će stizati na kućnu adresu.

Radarski sustavi, službeno zvani “stacionarni uređaji za mjerenje brzine”, godišnje bilježe i do 80.000 prekršitelja. S novim kamerama taj bi se broj mogao i udvostručiti. Koliki je ukupan iznos napisanih kazni nitko ne želi otkriti, no zahvaljujući stanicioniranim radarima samo na splitskom području u pet godina zabilježeno je oko 40.000 prekršaja, a naplaćeno je kazni u vrijednosti od 50 milijuna kuna. Prema grubim računicama, policija je tako doprinijela hrvatskome budžetu i s više od 100 milijuna kuna. Od 2010. do 2016. MUP je, naime, u tu svrhu potrošio 9,2 milijuna kuna..., a nova se investicija (nema podataka) opravdava ne prvenstveno zbog punjenja proračuna, već ponajprije zbog veće sigurnosti prometa u Hrvatskoj

Orwellove kamere

Otkrivaju do 5000 prekršitelja, jednom snimkom i njih šest

Policija je prve američke uređaje Gatso postavila u zagrebačkom naselju Poljanice i to još pred točno tri godine. Ovi novi su još suvremeniji i uključuju mjernje brzine te mobilne uređaje za očitavanje registarskih pločica. Mjere brzine od 20 do 250 km/h, imaju dovoljno memorije za 5000 prekršaja, a za svaki slučaj su postavljene u zaštitne ormare neprobojne za metke. Mobilni uređaji za prepoznavanje registarskih pločica prepoznaju, uz domaće, sve pločice europskih država i država u regiji, a niti vozači motocikla i mopeda neće biti sigurni od njih, jer sustav prepoznaje i hrvatske troredne pločice koje su jedinstvene u svijetu.

Fotoaparat T-serije dizajniran je posebno za provođenje prometa. Neka rješenja koriste, primjerice, kamere iz Nikona ili Canona. Sve je to plod šezdesetogodišjeg iskustva američke tvrtke Gatso.

Gatso - najsuvremeniji radari američkoga proizvođača

Tehnologija leće

Leće koje koristi platforma T-serije su najkvalitetnije - oštre su od ruba do ruba i izuzetno brze. Elektronička globalna brzina zatvarača je programirana > .001 sekundi, što lako zamrzava gibanje najbržega vozila za prebrzu vožnju. Većina fotoaparata drugih dobavljača koristi zastarjele mehaničke okvire koji nisu dizajnirani za izradu velikih količina fotografija.

GDJE SU POSTOJEĆI RADARI, PRMA HAK-u
Bjelovarsko-bilogorska
Brodsko-posavska
Dubrovačko-neretvanska 1
Istarska 7
Karlovačka
Koprivničko-križevaćka 3
Krapinsko-zagorska
Ličko-senjska
Međimurska 2 
Osječko-baranjska
Požesko-slavonska
Primorsko-goranska 7
Sisačko-moslavačka
Splitsko-dalmatinska
Šibensko-kninska 4
Varaždinska
Virovitičko-podravska 11
Vukovarsko-srijemska 12
Zadarska
Zagrebačka

Lokacije stacioniranih kamera u Zagrebu:
Slavonska avenija – kod križanja s Ulicom Milana Sachsa (smjer istok)
Ulica Marina Držića – ispred petlje sa Slavonskom avenijom (smjer jug)
Zagrebačka obilaznica – 34. kilometar (smjer zapad)
Slavonska avenija – ispred podvožnjaka Savska (smjer zapad)
Aleja Bologna – u oba smjera na trasi Gajnice-Zaprešić
Ulica Dubrava – kod križanja s Ulicom Druge Poljanice (smjer zapad)
Pavučnjak D1 – kod kućnog broja 59 (smjer jug)
Žerjavinec, Omladinska ulica – kod kućnog broja 8 (smjer istok)
Čeglje D1 – kod kućnog broja 12 (smjer sjever)

Lokacije u Rijeci:
Kostrena D8 – 50 metara nakon križanja Doričići (smjer jug)
Tunel Pećine – prije isključenja za Tower centar (smjer istok)
Obilaznica – kod čvorišta Draga (smjer zapad)
Obilaznica – 650 metara prije čvora Diračje (smjer zapad)
Obilaznica – 50 metara prije ulaza u tunel Škurinje II (smjer istok)
Zvonimirova ulica – kod OMV-a (oba smjera)
Liburnijska ulica – željeznički nadvožnjak (smjer centra)
Ljubljanska cesta – kod kućnog broja 4 (smjer istok)
Nova cesta – kod Gradske toplane (smjer zapad)

Lokacije u Osijeku:
Feričanci – ulica Petrovac 86 (smjer istok)
Podravska Moslavina – Ulica Josipa Jurja Strossmayera 107 (smjer istok)
Cret Bizovački – Ulica Matije Gupca 38 (smjer zapad)
Cret Bizovački – Ulica Matije Gupca 110 (smjer istok)
Retfala – Ulica Josipa Jurja Strossmayera 239-320 (oba smjera)
Zapadna obilaznica – 4. dionica, kod raskrižja s Ulicom grada Vukovara – Čepin (oba smjera)
Čeminac – Ulica Stjepana Radića 6 (smjer jug)
Čeminac – Ulica Stjepana Radića 76 (smjer sjever)

Napisali: Jure Šuica i Sven Stažić

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.