Dalmatinac u liberalnoj Istri ukida nudizam i zabranjuje točenje žestice na pulskim plažama

S burkom možete na kupanje i sunčanje, no bez bikinija ne!  "Stop sisama, guzicama i "rakiji" na pulskim plažama. Čudoređe tamo gdje ga nikad nije bilo! Filip Zoričić, gradonačelnik Pule šokirao propisima koji ne postoje u Hrvatskoj!

- Zašto zabranjuju nešto što dozvoljavaju HR zakoni i što je tradicija i kulturološko dostignuće otvorene Istre, pita se oporba u najvećem istarskom gradu!

Odobravate li ovu mjeru Puležana na vlasti, inače fetivoga Splićanina?

Dalmatinac u liberalnoj Istri ukida nudizam i zabranjuje točenje žestice na pulskim plažama Filip Zoričić, arhiva
29. 11. 2023

Pulsko Gradsko vijeće u ponedjeljak je nakon burne rasprave donijelo uredbu kojom se, među ostalim, zabranjuje nudizam i konzumacija alkoholnih pića na plažama. Gradsko vijeće moralo je donijeti uredbu radi usklađivanja s novim zakonom o pomorskom javnom dobru i morskim lukama, koji ne zabranjuje ni nudizam ni konzumaciju alkoholnih pića na plažama, protiv i dva suzdržana, javlja Hina. 

Većina gradskih vijećnika zabranu je smatrala potrebnom i primjerenom, no neki su je smatrali nelogičnom i nazadnom Dušica Radojčić iz Zeleno-ljevičarske platforme Možemo! tako se zapitala zašto se Uredbom o redu u javnom dobru mora uvode zabrane koje nisu propisane krovnim zakonom te koji su problemi iz prakse pokazali potrebu zabrane nudizma.

Ide se za uvođenjem reda, a nikako nametanja

Podsjetila je da Pula ima niz prirodnih plaža na kojima se već desetljećima kupaju nudisti. Dodala je da to nitko nikada nije osporavao niti je to ikome bilo važno. Pritom je ocijenila da propis nema za cilj uspostavljanje reda u pomorskom javnom dobru, već za cilj označavanje nudizma kao moralno neprihvatljive prakse, a Radojčić je zabranu konzumacije žestokih pića ocijenila kontroverznom i nelogičnom jer , s druge strane, konzumacija piva i vina i dalje je dopuštena. "Možete popiti gin i tonic u baru na plaži, ali ne i vani. Što smo postigli?" istaknula je i. S druge strane, lijevi SDP smatra da je riječ o uvođenju reda, a ne o zabrani. Gradski vijećnik SDP-a Igor Belas istaknuo je kako uredba ne zabranjuje kupanje u toplesu, već nudizam na plažama koje za to nisu predviđene. Za piće je rekao da se "zna gdje vodi i kako završava gin tonic ili juice votka".

Na posljednjim lokalnim izborima 2021. godine za gradonačelnika Pule izabran je nezavisni kandidat Filip Zoričić. Pulsko gradsko vijeće većinom čine predstavnici lijevih stranaka i Zoričićeve liste, dok vladajući HDZ u gradskom vijeću ima samo dva zastupnika.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.