Projekt zagrebačkih studenata elektrotehnike konkurira za prestižnu nagradu energetske učinkovitosti

Projekt "Pravedna rješenja za bolju zajednicu" zagrebačkih studenata elektrotehnike našao se u finalu za nagradu Europske unije za održivu energiju.

Projekt zagrebačkih studenata elektrotehnike konkurira za prestižnu nagradu energetske učinkovitosti Headway, Unsplash
8. 6. 2020

Zagrebački studenti elektrotehnike pregledavaju više od 100 energetski siromašnih kućanstava u Hrvatskoj nastojeći pronaći rješenja za uštedu energije, a njihov će projekt ovoga mjeseca konkurirati za nagradu EU-a!

Nedostatak primjerenog grijanja i izolacije te nekvalitetno ugrađeni prozori mogu uzrokovati nakupljanje plijesni, vlage i propuh te dovesti do pojave respiratornih bolesti i ostalih oblika oboljenja.

U Hrvatskoj je stoga pokrenut studentski projekt „Pravedna rješenja za bolju zajednicu“ (eng. Fair Solutions for Beter Community Project) popularno nazvan FER koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

Većina ljudi s kojima rade su stariji ili osobe s invaliditetom”, kaže Ivana Rogulj, voditeljica projekta FER. „Ako studenti ne posjete kućanstva, nikada neće naučiti kako zapravo izgleda energetsko siromaštvo“, dodaje.

Studenti uče kako pregledati kućanstvo i prepoznati rješenje za uštedu energije „Stekli su nove vještine u području komunikacije i anketiranja kao i znanje o energetskom siromaštvu, što trenutačno nije dio kurikuluma na studiju elektrotehnike“, kaže Rogulj.

Na taj je način projekt FER doprinio osvješćivanju o problemima povezanima s energetskom učinkovitošću i energetskim siromaštvom u obrazovanju budućih inženjera.

Projekt je jedan triju koji 23. lipnja konkuriraju za nagradu Europske unije za održivu energiju. Svake godine Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, nagrađuje najistaknutije pojedince i projekte za njihovu inovativnost u energetskom sektoru i obnovljivim izvorima energije.

Drugi finalist je s Cipra. Projekt YENESIS ili Mreža za zapošljavanje mladih za energetsku održivost na otocima (eng. Youth Employment Network for Energy Sustainability in Islands) uključio je više od 84 mlada profesionalca s otoka u Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru, Estoniji, Portugalu, Španjolskoj i Italiji, u okviru kojeg su dobili mentorstvo, obuke i pripravništva u područjima energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, održivog turizma i mobilnosti.

Treći finalist je iz Njemačke gdje mladi tim vodi projekt Weltfairsteher  koji “stavlja održivost u središte njemačkog kurikuluma sa 60 internetskih izazova besplatno dostupnih učenicima svih uzrasta”, s temama kao što su klimatske promjene, energija i mobilnost, proizvodnja i potrošnja te voda.

Ove godine Europska komisija dodjeljuje nagrade u tri kategorije – Uključenost, Inovacije i Mladi – a ukupno je devet finalista iz zemalja EU-a.

Dodatna kategorija bit će dodijeljena za “Žene u području energije”. Posebna nagrada pod nazivom “Istočno partnerstvo” bit će uručena nadahnjujućim energetskim inicijativama u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Od početka lipnja stanovnici iz cijele Europe mogu glasati za “Nagradu građana 2020.” odabirom najboljeg projekta među finalistima.

Nagrade će biti dodijeljene u sklopu Europskog tjedna održive energije (EUSEW) koji se održava od 22. do 26. lipnja, što je najveći godišnji događaj u Europi posvećen održivoj energiji. Projekti koji konkuriraju za nagradu predstavljeni su na internetskoj stranici EUSEW-a. Dobitici nagrada bit će proglašeni 23. lipnja na svečanosti koja će se prenositi uživo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.