Prikupljeno 7,4 milijarde eura za razvoj cjepiva protiv koronavirusa

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak hrvatsku donaciju od milijun eura, uz dva milijuna eura koje je Hrvatska već osigurala na nacionalnoj razini za istraživanje i razvoj cjepiva, a ukupno je na virtualnoj donatorskoj konferenciji za razvoj cjepiva protiv koronovirusa obećano 7,4 milijarde eura.

Prikupljeno 7,4 milijarde eura za razvoj cjepiva protiv koronavirusa Pixabay
5. 5. 2020

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je bila domaćin virtualne donatorske konferencije održane u ponedjeljak popodne, objavila je da je prikupljeno ukupno 7,4 milijarde eura za razvoj i istraživanje cjepiva protiv novog koronavirusa.

Proklamirani cilj konferencije bio je prikupiti u prvoj fazi 7,5 milijardi eura temeljnog kapitala, od kojih će se četiri milijarde izdvojiti za razvoj cjepiva, dvije milijarde za liječenje i milijardu i pol za testiranje.

Uspjeli smo. Imamo 7,4 milijarde eura doprinosa”, izjavila je von der Leyen nakon donatorske konferencije.

Europska je komisija donirala milijardu eura, Njemačka 525 milijuna, Francuska 500 milijuna, Velike Britanija 442 milijuna te Kanada 780 milijuna eura. Zaklada Billa i Melinde Gates obećala je 100 milijuna eura, a talijanska vlada dodatnih 140 milijuna

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska “uz dva milijuna eura koja su osigurana na nacionalnoj razini, za ovu konferenciju donirati još milijun eura”.

On je u svojem videojavljanju rekao da Hrvatska, koja obnaša rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a “ima čast podržati ovu inicijativu”. Podsjetio je da je prva zabilježena karantena u povijesti bila ona u Dubrovniku 1377. godine i da se ista metoda i danas koristi za borbu protiv covida-19.

Također je istaknuo ulogu Andrije Štampara, jednog od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije, zatim spomenuo uspjeh interdisciplinarnog tima hrvatskih znanstvenika koji je odredio sekvencu genoma virusa uzročnika covid-19 infekcije, što će omogućiti određivanje izvora zaraze i njeno praćenje te terapeutsko-vakcinacijski projekt koji razvija znanstveni institut iz Splita MedILS.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.