VIDEO: Pucanje u koljena i lomljenje nogu: Internetom kruže snimke nasilja nad vojnicima

Tko je odgovoran za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima prikazano na snimci?
 

VIDEO: Pucanje u koljena i lomljenje nogu: Internetom kruže snimke nasilja nad vojnicima Dobornikowa/Twitter
29. 3. 2022

Dvije snimke prikazuju nečovječno postupanje pripadnika ukrajinske vojske prema zarobljenim vojnicima. Kako prenosi "Žurnal", na snimci se vide mrlje krvi, jedan od ratnih zarobljenika je navodno upucan u nogu, a čulo se čak i lomljenje nogu zarobljenika.

U svjetlu incidenta, savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksiy Arestovich najavio je početak istrage, pozivajući na poštivanje Ženevske konvencije, koja nalaže humano postupanje prema ratnim zarobljenicima. Istovremeno je zanijekao da bi ukrajinska vojska bila odgovorna za brutalno postupanje s vojnicima. Ruska strana također je najavila vlastitu istragu o incidentu.

Snimke na kojima se vidi nečovječno postupanje prema vojnicima objavila je na svom Twitter profilu ruska novinarka Maria Dubovikova, koja je nedavno na istoj platformi objavila da su počinitelji već identificirani i da je lokacija identificirana. Regija Kharkiv.

Obje strane će raditi na razjasniti okolnosti u sklopu istrage.Geolokacija događaja na snimkama je nepoznata, a identitet osoba još nije poznat. Obje strane će u sklopu istrage raditi na rasvjetljavanju okolnosti u kojima su snimljene snimke i utvrđivanju identiteta vojnika.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.