Čovjek je redovito jeo slaninu i ozbiljno se razbolio: liječnici nisu mogli vjerovati što se dogodilo

Može biti ukusno, ali izgleda može dovesti i do vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema...

Obolio je od eurocisticerkoze, bolesti koju uzrokuje svinjska trakavica. Do infekcije dolazi kada ličinke trakavice uđu u središnji živčani sustav, uključujući mozak i leđnu moždinu, gdje formiraju ciste.

Čovjek je redovito jeo slaninu i ozbiljno se razbolio: liječnici nisu mogli vjerovati što se dogodilo Hans from Pixabay
15. 3. 2024

Liječnici su doživjeli pravi šok kada se u bolnici na Floridi pojavio 52-godišnjak koji je patio od jake migrene, za koju se pokazalo da je uzrokovana jedenjem nedovoljno kuhane ili polusirove slanine. Neobičan slučaj rasvijetlio je rijedak oblik infekcije svinjskom trakavicom koja uzrokuje neurocisticerkozu, izvještava The Sun.

Kad su liječnici obavili medicinske testove, otkrili su prisutnost vrećica ispunjenih tekućinom u mozgu pacijenta. Nalaz je doveo do dijagnoze neurocisticerkoze, bolesti koju uzrokuje svinjska trakavica. Do infekcije dolazi kada ličinke trakavice uđu u središnji živčani sustav, uključujući mozak i leđnu moždinu, gdje formiraju ciste. Ciste mogu uzrokovati različite simptome, poput glavobolja, promjena ponašanja ili neuroloških poremećaja, ovisno o mjestu i broju cisti. U ovom slučaju, glavobolje koje je čovjek osjećao vjerojatno su bile posljedica djelovanja cista na njegov mozak.
 

Izuzetno je rijedak slučaj svinjske trakavice

Češće se širi slučajnim gutanjem jajašaca crva koja se nalaze u izmetu drugih zaraženih osoba ili iz zaraženog svinjskog mesa. Bolest je češća u Južnoj Americi, Aziji i Africi, gdje su lošiji sanitarni uvjeti i divlje svinje. Liječnici su bili iznenađeni kada im je muškarac rekao da nije putovao ni u jedno visokorizično područje i da živi u modernom, čistom domu sa suprugom i mačkom. Naglasili su kako je riječ o iznimno rijetkom slučaju, što bi trebalo poslužiti kao upozorenje ljudima da pripaze na pravilnu pripremu hrane.Eamonn Byrnes iz Regionalnog medicinskog centra Orlando izjavio je kako je "vrlo rijetko da pacijenti dobiju neurocisticerkozu bez klasičnog izlaganja ili putovanja".

Ovakvi slučajevi dosad nisu zabilježeni u SAD-u. "Konzumacija nedovoljno kuhane svinjetine teoretski je čimbenik rizika za neurocisticerkozu putem autoinokulacije, kao što smo sumnjali u ovom slučaju", dodaje.Liječnici su isprva posumnjali na genetsko stanje kod dotičnog čovjeka. Daljnji testovi su to isključili, a njegov neurokirurg je odlučio odustati od operacije. Srećom, infektolog je odlučio napraviti dodatne pretrage koje su pokazale da je pacijent pozitivan na cisticerkozu.Liječen je deksametazonom — steroidnim lijekom koji se često koristi za liječenje alergija — i albendazolom koji se koristi za liječenje parazitskih crva. Lezije u njegovom mozgu su se smanjile, a glavobolje su postale podnošljivije.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.