Poljska aplikacija za praćenje mogla bi biti predložak za ostale države

Svi podaci ostaju kod državnih tijela u sljedećih šest godina.

Poljska aplikacija za praćenje mogla bi biti predložak za ostale države Pixabay
4. 4. 2020

Poljski građani kojima je propisana samoizolacija kao metoda borbe protiv koronavirusa prisiljeni su instalirati na svoj pametni telefon vladinu aplikaciju koja prati njihovo kretanje tijekom 14-dnevne samoizolacije.

No, mnogi građani protive se takvom načinu praćanja od strane države. Smatraju pravila nepravednima i  takav način nadzora pretjeranim zadiranjem u svoja ustavna prava. Svi podaci ostaju kod državnih tijela u sljedećih šest godina. No, nemaju izbora, prisiljeni su u aplikaciju uploadati vlastite fotografije na zahtjev državnih tijela kako bi mogli biti točno locirani.

Dosad je oko 2.400 Poljaka testirano pozitivnim, a manje od 50 ljudi je umrlo, iako te brojke rastu.

Poljska je jedna od prvih zemalja zapadnog svijeta koja je uvela u uporabu aplikaciju koja prikuplja skupove osobnih podataka, uključujući lokaciju i digitalne fotografije, kao način borbe protiv pandemije koronavirusa.

No, zasigurno neće biti posljednja. Sa rastom broja smrtnih slučajeva, sustav za praćenje će izgledno postati priručnik za ostale države diljem svijeta.

Irska, SAD, dijelovi Španjolske i Francuska su već najavili svoje nove aplikacije, dok američke vladine agencije koriste podatke mobilnog oglašavanja za praćenje širenja virusa. Znanstvenici u Europskoj uniji već zajednički rade na aplikaciji koja analizira bluetooth signal mobitela građana kako bi vidjeli sa kim su došli u kontakt posljednjih tjedana.

Neke vlade omogućuju građanima skidanje aplikacija na dobrovoljnoj bazi, dok neke uzimaju podatke direktno od pružatelja mobilnih usluga. No, poljski slučaj predstavlja najnapredniji oblik nametanja obveznog instaliranja aplikacije za provjeru kretanja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.