Plenković: Ova je godina bila obilježena krizama, izdržimo još nekoliko mjeseci i vraćamo se normalizaciji

"Budimo solidarni, budimo odgovorni. Izdržimo, po meni, još jedno tri-četiri mjeseca kroz ovu pandemiju i uvjeren sam da se nakon toga na proljeće vraćamo normalizaciji života i svemu onome na što smo navikli", poručio je premijer Andrej Plenković.
 

Plenković: Ova je godina bila obilježena krizama, izdržimo još nekoliko mjeseci i vraćamo se normalizaciji Twitter
4. 1. 2021

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je Vlada donijela paket mjera interventne pomoći te da će učiniti sve što može da organizira obnovu u potresom pogođenim područjima.

Ova je godina zaista prepuna kriza, nadamo da će 2021. biti bolja”, izjavio je Plenković u razgovoru za HRT u srijedu, zahvalivši se pritom svim službama i brojnim građanima koji su iskazali želju da pruže pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na potporu Europske komisije i svih članica Europske unije. “Poruke koje stižu na mobitel… Praktički nema tko se nije javio, od Angele Merkel, Emmanuela Macrona, Giuseppea Contea, Pedra Sancheza, Mateusza Morawieckog, Janez Janša je zvao odmah ujutro u ponedjeljak prije 8 sati, do, evo, Viktora Orbana, Sebastiana Kurza… Vidjeli ste i potporu Srbije koja je došla. Zahvaljujemo i njima, našim susjedima, i iz Makedonije, i iz Kosova, Albanije, Crne Gore, BiH – svi su se javili i svi su spremni pomoći”, istaknuo je hrvatski premijer.

Što se tiče pandemije covida-19, Plenković je izjavio da je njegova vlada u prvom razdoblju pandemije napravila sve što je mogla da suzbije širenje koronavirusa, dok je u drugom dijelu pokušala balansirati gospodarstvo i zdravlje građana.

Žao nam je za sve izgubljene živote zbog covida-19. Međutim, to je globalna pandemija koja pogađa one koji su najkrhkiji i u tom pogledu mislim da smo u prvom poluvremenu napravili sve što smo mogli. U ovom drugom s više iskustva morali smo balansirati i zdravstveni aspekt, gospodarstvo, financije, naš način života, i činimo i dalje sve da smanjimo dinamiku zaraze i broj preminulih”, poručio je premijer.
      
Plenković se osvrnuo i na višegodišnji financijski okvir Europske unije i pomoć Hrvatskoj zbog koronakrize, ističući kako je jedan od ključnih argumenata Hrvatske bio da smo najmlađa i jedina članica koja je koristila samo jedan sedmogodišnji financijski okvir.
 
Tu smo u jedinstvenoj poziciji. Drugo, ako smo najmlađi, znači da smo manje uživali plodove članstva nego ostali. I kazali smo i našim partnerima i drugim članicama u Europskoj komisiji, mi moramo uloviti korak s ostalima", rekao je Plenković.

Istovremeno je upozorio i da pandemije poput ove mogu dovesti do stvaranja još većih nejednakosti u društvima te da se mi se kao društvo moramo boriti za socijalnu uključenost i smanjivanje nejednakosti. Zato su proces lovljenja koraka s drugima i članstvo u EU-u ključni, istaknuo je Plenković.

Kad je riječ o privlačenju stranih ulagača u Hrvatsku, čelnik HDZ-a je istaknuo da je za to ključno stvoriti bolje poslovno okruženje, što znači da netko tko dolazi na neko novo tržište ima jasan, pouzdan pravni okvir, predvidljiv i povoljan porezni okvir, što manje administrativnih barijera, snažne mjere za borbu protiv korupcije i jasne smjernice razvoja. “To je ključ, zato i usvajamo Nacionalnu razvojnu strategiju”, poručio je Plenković.
 
Reagirajući na kritike nekih poduzetnika, predsjednik Vlade je poručio kako odbija tezu da smo tek u fazi da postanemo tržišna ekonomija. Rekao je da postoji krug ljudi koji na državu gleda kao na suvišni teret koji njima smeta.
 
Ajmo se zamisliti u ovoj krizi da nema države, tko bi osigurao ova sredstva? Za zdravstvo, za plaće, za mirovine, za premošćivanje krize… Ne može to privatni sektor. To je napravila država", poručio je Plenković.
 
Plenković se osvrnuo i na stanje u Bosni i Hercegovini. U tom je pogledu istaknuo da je to susjedna i prijateljska država koju Hrvatsku respektira i za koju želi da ide naprijed prema Europi i da se interno konsolidira.
 
Pritom želimo da prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda budu respektirana i da se ne događaju situacije kakve smo imali 2006., 2010. i 2018. kada je sasvim jasno, očito, da, primjerice, jedan narod na teritoriju Federacije bira drugome svog člana Predsjedništva”, poručio je Plenković, dodavši da je ovdje riječ o anomaliji koja nije dobra ni za koga. 

Za nas je to političko pitanje i mi ćemo na tom pitanju inzistirati i u budućnosti – ne protiv BiH, nego za BiH, I za sva tri naroda, i ostale”, poručio je Plenković ističući da je rješenje problema promjena izbornog zakona. “To nije nešto što se ne može riješiti. To mora doći iznutra, iz BiH, ne izvana”, dodao je.
 
Odgovarajući na pitanje hoće li se mijenjati odnosi s SAD-om nakon promjene vodstva, Plenković je rekao da postoje vrlo jasne naznake da će novi američki predsjednik Joe Biden donijeti svojevrsno vraćanje SAD-a u multilateralne okvire. 

Plenković je na kraju još jedanput zaželio građanima sretnu i uspješnu 2021. “Budimo solidarni, budimo odgovorni, budimo sutra posebno odgovorni. Izdržimo, po meni, još jedno tri-četiri mjeseca kroz ovu pandemiju i uvjeren sam da se nakon toga na proljeće vraćamo normalizaciji života i svemu onome na što smo navikli”, poručio je Plenković.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.