Plenković: Plan Europske komisije osigurava Hrvatskoj 10 milijardi eura

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da bi Hrvatska u sklopu plana za gospodarski oporavak koji je Europska komisija predstavila u srijedu trebala dobiti 10 milijardi eura.

Plenković: Plan Europske komisije osigurava Hrvatskoj 10 milijardi eura © Europska unija 2020
28. 5. 2020

Hrvatska može biti veoma zadovoljna planom gospodarskog oporavka koji je izradila Europska komisija, izjavio je u srijedu predsjednik vlade Andrej Plenković dodajući da je za Hrvatsku predviđeno 10 milijardi eura, što bi trebalo pomoći u gospodarskom oporavku nakon krize prouzročene pandemijom koronavirusa.

Plenković je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima kazao kako su dokumenti što ih je ranije tijekom dana predstavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen važni za sve države članice pa tako i za Hrvatsku.

Posljedice ove krize su bez presedana i to pokazuje koliko je važna europska solidarnost, zajedništvo i vodstvo”, istaknuo je Plenković dodajući kako je i za sve one koji u to sumnjaju ovo dokaz koliko je dobro biti članicom Europske unije u situacijama poput sadašnje.

Europska komisija predstavila je u srijedu plan pod nazivom “EU sljedeće generacije” u sklopu kojeg bi se zemljama članicama trebala dodijeliti financijska potpora u iznosu od 750 milijardi eura. Europska komisija izaći će i s prijedlogom za alociranje 1.100 milijardi eura u okviru višegodišnjeg financijskog okvira.

Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi eura, od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi”, potvrdio je Plenković, pojašnjavajući kako je riječ o novcu namijenjenom oporavku hrvatskog gospodarstva u iduće četiri godine.

Najavio je kako će Komisija predložiti višegodišnji financijski okvir u kojemu će alokacija za Hrvatsku biti “znatno bolja i izdašnija” od prijedloga koji je bio na stolu u veljači. Kazao je kako je to rezultat kvalitetnog komuniciranja s Komisijom pa se došlo do “vrlo izdašnih sredstava”.

Želim poručiti hrvatskoj javnosti da u vremenu krize vidimo značaj članstva u EU-u i značaj koliko nam europska sredstva pomažu da se što brže vratimo na put gospodarskog oporavka”, izjavio je hrvatski premijer obećavši kako će u narednim danima vlada osigurati detaljnije informacije o tome koliko je točno sredstava predviđeno za različita područja.

Na pitanje vjeruje li da će sve države članice EU-a dati svoju suglasnost na prijedloge Europske komisije,  je odgovorio potvrdno dodajući kako je to već prije “testirano”.

Bespovratna sredstva, kako je pojasnio, ići će uobičajenom metodom, a zajmovi, ovisno o potrebama, bit će povoljniji jer se odobravaju na razini EU-a, a ne za svaku državu pojedinačno.

Plenković smatra kako će pomoć EU-a dodatno ojačati i financijsku reputaciju Hrvatske pred međunarodnim financijskim institucijama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.