Plenković nam se ruga i krši zakone, a zbog izbora nema pravo zaključivati ugovore znatnije vrijednosti i kititi se pred biračima lažnim milijardama eura

Mislav Kolakušić danas je žestoko opleo po Andreju Plenkoviću napisavši kako zloupotrebljava vlast i donosi odluke koje se protive Ustavu i zakonima!

- On  predsjeda Tehničkom vladom i trebao bi znati kako od trenutka raspisivanja parlamentarnih izbora Vlada ne smije zaključivati ugovore znatnije vrijednosti. Time se ruga zdravom razumu nakaradnim tumačenjem zakonskih odredbi. Unatoč oduševljenim medijskim napisima, Hrvatska neće dobiti od EU milijarde eura bespovratnih sredstava, jer vrlo brzo će se gornja granica izdvajanja Hrvatske u EU proračun udvostručiti i biti 2 posto BDP-a umjesto današnjih 1,2 posto. Sav novac koji Hrvatska dobije i ako dobije, platit će hrvatski građani u budućnosti. Ne postoji besplatan novac u EU. Kolakušić navodi da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) zadužila Republiku Hrvatsku za nekoliko generacija, a dosadašnji premijer Andrej Plenković sada nas želi zadužiti i za nekoliko dodatnih generacija.

Plenković nam se ruga i krši zakone, a zbog izbora nema pravo zaključivati ugovore znatnije vrijednosti i kititi se pred biračima lažnim milijardama eura Bojan Haron Markičević/Start
6. 6. 2020

- "Nema besplatnog novca u EU. Hrvatski građani će, nakon izmjene Odluke o visini vlastitih sredstava Europske unije, umjesto dosadašnjih izdvajanja u visini od 1 posto BDP-a, ubuduće izdvajati čak 2 posto BDP-a za članstvo u Europskoj uniji, odnosno 100 % više. Osim toga, očekuju nas i novi europski porezi iz kojih će se prikupljati dodatna sredstva za otplatu dugova", kazao je danas na svojoj Facebook stranici Mislav Kolakušić, europarlamentarac te potom žestoko opleo po Andreju Plenkoviću. Za njega je ustvrdio da obmanjuje javnost i da besprizorno krši Ustav i hrvatske pozitivne propise.

Mislav Kolakušić oštro je kritizirao i najave da će Hrvatska dobiti bespovratno 7,5 milijardi eura iz novog fonda za oporavak Europske unije.

U svom priopćenju, Kolakušić navodi da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) zadužila Republiku Hrvatsku za nekoliko generacija, a dosadašnji premijer Andrej Plenković sada nas želi zadužiti i za nekoliko dodatnih generacija.

Potpuna je neistina, tvrdi Kolakušić, da će Republika Hrvatska dobiti ikakva bespovratna sredstva iz proračuna Europske unije. Bespovratna sredstva ne postoje jer će postojeći prijedlog sredstava namijenjenih za oporavak od posljedica pandemije bolesti COVID-19, koji je predstavila Europska komisija, dovesti do udvostručenja iznosa koji će hrvatski građani u budućnosti morati uplaćivati u europski proračun kako bi se tako otplatio dug od ogromnih 750 milijardi eura sredstava koja se sada javnosti opisuju kao bespovratna. To znači da će hrvatski građani, nakon izmjene Odluke o visini vlastitih sredstava Europske unije, umjesto dosadašnjih izdvajanja u visini od 1 % BDP-a, ubuduće izdvajati čak 2 % BDP-a za članstvo u Europskoj uniji, odnosno 100 % više. Osim toga, očekuju nas i novi europski porezi iz kojih će se prikupljati dodatna sredstva za otplatu dugova.

Dakle, osim što ćemo ubuduće za članstvo u Europskoj uniji plaćati dvostruko više, kao država članica jamčit ćemo i za dugove svih drugih država članica Europske unije, iako iz njezina proračuna zasad primamo samo mrvice. Za usporedbu, Italija bi iz predloženoga paketa za oporavak trebala dobiti 172 milijarde eura, a Španjolska 140 milijardi eura pomoći, navodi Kolakušić.

Kolakušić zamjera Vladi i donošenje odluke kojom je ovlastila ministra financija za potpisivanje Sporazuma o dobrovoljnome jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije u vrijednosti od 95 693 500 eura, za što nema nikakve ovlasti jer se člankom 5. Zakona o postupku primopredaje vlasti izričito propisuje kako od trenutka raspisivanja izbora Vlada Republike Hrvatske ne smije zaključivati ugovore znatnije vrijednosti. Na taj se način, po njegovom mišljenju, Andrej Plenković narugao zdravu razumu, nakaradno tumačeći relevantnu odredbu Zakona o postupku primopredaje vlasti.

Nevjerojatna je lakoća s kojom se hrvatskim građanima prešućuju sudbinski važne informacije o kojima ovise generacije koje dolaze i kojom im se uskraćuje pravo na istinu i potpune informacije. Andrej Plenković svjesno riskira financijsku budućnost Republike Hrvatske te hrvatskim građanima prešućuje ključne činjenice koje otkrivaju dugoročne posljedice postojećih prijedloga EU-ova paketa pomoći za oporavak od posljedica pandemije bolesti COVID-19, svjestan kako u trenutku kada se spomenuti dugovi počnu otplaćivati, neće biti ni blizu Republike Hrvatske kako bi rješavao njezine nagomilane obveze.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.