Plenković: Hrvatskoj u idućih deset godina na raspolaganju 24,2 milijarde eura iz EU-a

"Sredstava je zaista jako puno. Poluge za ekonomski i društveni razvoj Hrvatske nakon ove covid-19 krize su veće nego ikada. Šansa je pred nama i na svima nama je da učinimo maksimalni napor i da to što bolje iskoristimo", poručio je Plenković u ponedjeljak u Zagrebu.

Plenković: Hrvatskoj u idućih deset godina na raspolaganju 24,2 milijarde eura iz EU-a © European Union 2020
17. 11. 2020

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da Hrvatskoj u idućih deset godina stoji na raspolaganju ukupno 24,2 milijarde eura kada se zbroje sredstva iz novog sedmogodišnjeg proračuna EU-a, instrumenta za oporavak od koronakrize zvanog “EU sljedeće generacije” i Europskog fonda solidarnosti, ne računajući u to sredstva koja će se moći povlačiti i iduće tri godine iz prošlog Višegodišnjeg financijskog okvira zbog roka N+3.

Sredstava je zaista jako puno. Poluge za ekonomski i društveni razvoj Hrvatske nakon ove covid-19 krize su veće nego ikada. Šansa je pred nama i na svima nama je da učinimo maksimalni napor i da to što bolje iskoristimo”, poručio je Plenković u ponedjeljak u Zagrebu, gdje je obišao izložbu fotografija EU projekata “EU fondovi mijenjaju Hrvatsku”. 

Plenković je pritom izdvojio pet u financijskom smislu najvrjednijih projekata koji se financiraju iz europskih fondova, a to su Pelješki most, LNG terminal na Krku, širokopojasni internet, zračna luka Dubrovnik i otvorena znanstvena istraživačka platforma na Institutu Ruđer Bošković.
 
Istaknuo je da Hrvatska u ovome trenutku ima 106 posto ugovorenih sredstava iz aktualnog Višegodišnjeg financijskog okvira. Prema njegovim riječima, isplaćeno je 46 posto sredstava, a ovjereno 36 posto.
 
Naša je Vlada prije nešto više od četiri godine preuzela tek devet posto ugovorenih sredstava i došla na 106 posto. Isplatili smo ogromna sredstva. U plusu smo za 28 milijardi, u odnosu na plaćenu članarinu s obzirom na sredstva koja smo povukli”, napomenuo je Plenković.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.