Paket pomoći od osam milijarda eura za francusku automobilsku industriju

Kako bi pomogao posrnuloj francuskoj automobilskoj industriji, francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je "povijesni plan" u vrijednosti od preko osam milijarda eura.

Paket pomoći od osam milijarda eura za francusku automobilsku industriju Pixabay
27. 5. 2020

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je paket pomoći u iznosu od preko osam milijarda eura kojim želi pokrenuti francusku automobilsku industriju koja zbog pandemije koronavirusa trpi goleme gubitke.

Francuski je predsjednik u utorak poručio da bi francuski proizvođači automobila trebali vratiti svoje proizvodne pogone iz inozemstva u Francusku i kod kuće razvijati nove modele te tako postati predvodnici u proizvodnji ekološki prihvatljivih vozila u Europi.

“Naš motivacijski cilj mora biti da Francuska postane vodeći proizvođač čistih automobila tako što ćemo u idućih pet godina povećati proizvodnju električnih i hibridnih vozila na preko milijun komada godišnje”, istaknuo je Macron.

Kako bi se olakšalo postizanje tog cilja, francuski je predsjednik najavio da će se državne subvencije za kupnju električnih vozila povisiti sa 6.000 na 7.000 eura. Predviđeno je i povećanje bonusa kod kupovine električnog auta po načelu staro za novo.

“Radi se o planu obrane radnih mjesta u našoj industriji suočenoj s jednom od najtežih kriza u svojoj povijesti. To je plan neovisnosti automobilske industrije. Dakle, radi se planu budućnosti automobila 21. stoljeća”, poručio je francuski predsjednik.

Istovremeno je upozorio da Renault neće dobiti najavljeni državni kredit u iznosu od pet milijarda eura dok se uprava i sindikati ne dogovore o budućnosti zaposlenika i proizvodnih pogona u Francuskoj. Prošle je godine 48.500 ljudi u Francuskoj radilo za Renault. Kako je izvijestila novinska agencija Reuters u ponedjeljak, taj bi francuski proizvođač automobila već ovoga četvrtka mogao najaviti ukidanje radnih mjesta i zatvaranje nekih pogona.

Peugeot je pozdravio planove francuskog predsjednika. Grupa Peugeout Citroen će komponente koji se trenutačno nabavljaju iz Azije od 2022. godine proizvoditi u Francuskoj, izjavila je tvrtka. Najavila je i da namjerava uložiti oko dvije miljarde eura kako bi premjestila proizvodnju baterija iz Kine u Francusku.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.