Mađarski predsjednik dobio po prstima od Ursule von der Leyen koja mu je kazala: - Vaše mjere bit će pod redovitim nadzorom

Predsjednica Komisije poslala upozorenje Orbanu: - Nadzirat ćemo primjenu hitnih mjera

Mađarski predsjednik dobio po prstima od Ursule von der Leyen koja mu je kazala: - Vaše mjere bit će pod redovitim nadzorom European Council
31. 3. 2020

Fotografija: Europska unija 2017-Izvor: EP/Benoit BOURGEOIS

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, izdala je danas priopćenje iz kojeg se, između redova, može pročitati upozorenje čelnicima država članica EU koje uvode izvanredne mjere kao odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa. Ovim priopćenjem je, prije svega, poslala poruku mađarskom premijeru, Viktoru Orbanu kojem je jučer parlament predao upravljanje državom na neograničeno vrijeme.

Von der Leyen u svom priopćenju navodi da se Europska unija temelji se na vrijednostima slobode, demokracije, vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava.

Te su vrijednosti zajedničke svima nama. Moramo ih podržati i obraniti, čak i u ovim zahtjevnim vremenima.
“Od najveće je važnosti da hitne mjere nisu na štetu naših temeljnih načela i vrijednosti utvrđenih Ugovorima. Demokracija ne može funkcionirati bez slobodnih i neovisnih medija. Poštivanje slobode izražavanja i pravna sigurnost bitni su u ovim nesigurnim vremenima. Sada je važnije nego ikad da novinari mogu svoj posao obavljati slobodno i precizno, kako bi se suprotstavili dezinformacijama i osigurali našim građanima pristup ključnim informacijama”, navodi se u priopćenju predsjednice Komisije.

Von der Leyen također upozorava da sve hitne mjere moraju biti ograničene i strogo proporcionalne. Ne smiju trajati unedogled. Štoviše, vlade moraju osigurati da takve mjere budu pod redovitim nadzorom.

Europska komisija će u duhu suradnje pažljivo nadzirati primjenu hitnih mjera u svim državama članicama. Svi moramo zajedno raditi na savladavanju ove krize. Na tom putu podupirat ćemo naše europske vrijednosti i ljudska prava. To je ono što jesmo, i za to se zalažemo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.