Otvoren “lov na poticaje”! Za čistu struju 70.000 kn, za plug in 40.000 kn - država povisila budžet za 140 posto

Iako je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio kako će tek u svibnju objaviti natječaj u kojem će obilato sufinancirati ekološki čiste automobile, dobro “zašiljite olovke”, pripremite se, obiđite trgovce već sada, jer uvjeti su ovaj put posve drukčiji. Čak 110 milijuna kuna imat će prije svega građani na raspolaganju za kupovinu posve novih električnih automobila te plug in izvedbi. Hibridi se neće sufinancirati baš kao ni prošle godine, a ove godine neće se poticati ni kupnja novih elektro bicikala!
Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost kazala je: - Nema više “najbržeg prsta” i “podmetanja trudnica” u redovima u poštama! Činili smo sve da poticaji budu transparentniji, jednostavniji, pristupačniji.

Više na linku: https://www.fzoeu.hr/hr/ove-godine-105-milijuna-kuna-za-poticanje-elektricnih-vozila/8490
Mi bismo dodali kako više nema ni protuustavnih apliciranja, gdje nisu za poticaje mogle konkurirati oni bez interneta, gdje su hendikepirani bili oni sa sporim internetom, gdje su u prednosti bili oni koji su koristili 5G mrežu, optičke kablove. Nema više ni varanja ni zlouporaba korištenja informacija unutar Fonda, nema curenja podataka.

Otvoren “lov na poticaje”! Za čistu struju 70.000 kn, za plug in 40.000 kn - država povisila budžet za 140 posto Igor Stažić
26. 4. 2021

 Sve će biti transparentno, a najveću ulogu imat ćete vi sami i trgovci automobile. Oni su ti kod kojih ćete aplicirati za unaprijed točno poznati automobile. Morat ćete im dati i akontaciju u visini od 7 posto vrijednosti željenog automobile i nećete moći odustati od recimo električnog Twinga i predomisliti se u međuvremenu za eventualno Hyundai Konu Electric, ili bilo koji drugi auto. Osim električnih automobile država će poticati građanima još jedino plug in automobile, pa i velikih SUV-ova čija emisija CO2 ne premašuje više od 50 grama po prevaljenom kilometru. Veliki je to porast sredstava za ovu namjenu, jer prošle je godine bilo izdvojeno 44 milijuna kuna, s time da će sada većina sredstava biti namijenjena građanima. Rast je to od 140 posto.
Kako će se odvijati proces apliciranja?
Iako već sada slobodno možete krenuti u odabir automobile, kontaktirati trgovce i pripremati papirologiju službeni trenutak ovogodišnjeg “lova na poticaje” dogodit će se već za koji dan. Fond je najavio kako će u svibnju prvo, zbog preinaka modela, prvo raspisati Javni poziv proizvođačima, generalnim zastupnicima ili uvoznicima motornih vozila. Oni će se prvi prijavljivati i “jamčiti” Fondu s kojim modelima, kojim količinama i na kojim mjestima i u datom trenutku će omogućiti natjecanje i građanima. Taj dan obznanit će u drugom Javnom pozivu u kojem će biti točno propisano, u kojem času će natjecanje početi i što je još eventualno bitno prikupiti da bi se udovoljilo uvjetima. Kako će to funkcionirati u praksi teško je za sada i pretpostaviti.
Izgledno je kako više neće biti srećkovićevskog sretnog prsta, baš kao ni redova u poštama, no moglo bi se dogoditi da redova bude u prodajnim salonima. Kako samo saznali bit će brojna takva mjesta a generalni distributeri određivat će gdje će se moći obaviti prijave.

Samim time onemogućena je kupovina takvih automobila u inozemstvu, što su nerijetki činili. Domaći trgovci dobili su ogromne “privilegije”, ali i obavezu i odgovornost. Time je narušena i europska agenda koja počiva na slobodnom protoku, ljudi, roba i kapitala, no to je tek jedan manji dio ove price. Činjenica je kako su najavljeni poticaji napredak od sedam milja u odnosu na sve što je bilo do sada.
Budite spremni i čitajte svaki dan web stranicu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Pitanje je trenutka kad će Fond objaviti natječaj. Stoga svi oni koji žele kupiti električni ili plug in automobile, elektromotor ili elektrobicikl budite na oprezu. Prošli natječaji za građane bili su u najmanju ruku diskutabilni. Informacije su curile povlaštenima i prije objave natječaja i ostali su brojni repovi nakon njega. Bilo kako bilo, ubrzo slijedi nova runda subvencioniranja ekološki prihvatljivih vozila. Prije tri godine samo 15 milijuna kuna poticaja planulo je u samo 90 minuta, prošle godine 44 milijuna planulo je za samo 90 sekundi!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.