Tajna uspjeha Zlatka Dalića: "Zvao me Ladić 2005. da mu pomognem u mladoj reprezentaciji. Zanimljivo, tada su u toj ekipi bili Mandžukić, Kalinić, Perišić, Vida..."

Sa Zlatkom Dalićem, razgovarali smo u trenucima dok je zbog "naslijeđa mamićevštine" bio pošteno medijski ignoriran. Nekad osporavan, a danas hvaljen i kao nacionalni spasitelj, otkrio nam je tada manje poznatu činjenicu da je većinu Vatrenih trenirao i davno ranije zahvaljujući Draženu Ladiću kojem je bio pomoćnik u mladoj reprezentaciji

Tajna uspjeha Zlatka Dalića: "Zvao me Ladić 2005. da mu pomognem u mladoj reprezentaciji. Zanimljivo, tada su u toj ekipi bili Mandžukić, Kalinić, Perišić, Vida..." Marijan Pošta/ SPORTNEWS
29. 7. 2020

Napisao: Ivica Radoš

Ono što je na neki način trasiralo i obilježilo Dalićevu trenersku karijeru je to što je 2005. postao pomoćnik Draženu Ladiću, izborniku mlade hrvatske reprezentacije U21.

– Zvao me Ladić da mu pomognem u mladoj reprezentaciji. Zanimljivo, tada su u toj ekipi bili Mandžukić, Kalinić, Perišić, Badelj, Vida, Vrsaljko... Svi su kod nas bili tih pet godina.

Bilo je to vrijeme kad su Varaždinci, prije svega Dražen Ladić, bili na velikom glasu. I dok je Vatreni iz 1998. bio na čelu mlade hrvatske reprezentacije njegov prijatelj i pouzdanik Zlatko Ladić preko noći je zasjeo na trenersku klupu varaždinskih nogometnih krojača.

Kako je Miroslav Blažević otišao 2005. iz Varteksa u Hajduk Dalić je dobio priliku biti prvim trenerom.
– Napravio sam čistku u klubu, riješio se starih igrača, doveo mlade i dao šansu domaćim dečkima. Za dvije godine smo bili treći u prvenstvu, igrali finale Kupa, prošli u Kup UEFA-e. Ostalo mi je u sjećanju finale Kupa Hrvatske, kada smo izgubili u Rijeci 4 : 0, a u Varaždinu dobili 5 : 1. Rijeka je bila pobjednica Kupa Hrvatske, ali nije slavila. To je bila utakmica koja je obilježila moj trenerski period u Varteksu.
Onda je Dalić 2007. prihvatio poziv NK Rijeke, što je za njega bio iskorak, veći klub - veće ambicije. Bio je i menedžer i trener. Prvu polovicu godine sve je išlo kao po loju, bili su 2., borili se s Dinamom za vrh, a onda je uslijedio pad.
– Pola godine sam bio narodni heroj, imao bijelu košulju, letio sam. Onda su me smijenili, što je za mene bio šok.Tada sam prvi i jedini put dobio otkaz. Kad sam se otrijeznio shvatio sam: mora te nešto lupiti po glavi, moraš osjetiti to na svojoj koži da bi nešto naučio.
Nakon riječke epizode vratio se u Varaždin, a onda je uslijedio izlet u Tiranu gdje je 2009. devet mjeseci bio trener tamošnjega Dinama. Napustio je klub, samovoljno, pa prihvatio poziv Slaven Belupa iz Koprivnice, da bude što bliže obitelji.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.