Ostavka Beroša i prosvjed zbog nerazjašnjene smrti novinara "Indexa" Vladimira Matijanića

6 mjeseci od tragične smrti novinara Indexa je prošlo, a prave istrage još nema! HND organizira veliki prosvjed te i dalje ustraje na zahtjevima iz rujna 2022. u kojima se traži nova istraga te smjena Vilija Beroša

U peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana, hrvatski novinari traže da novo neovisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju Vladimira Matijanića te smjenu ministra zdravstva.

Ostavka Beroša i prosvjed zbog nerazjašnjene smrti novinara "Indexa" Vladimira Matijanića Andrea Topić
12. 1. 2023

Hrvatsko novinarsko društvo u subotu će organizirati konferenciju na kojoj će pozvati javnost na prosvjed koji HND organizira šest mjeseci od tragične smrti kolege novinara Vladimira Matijanića. U svom dopisu članovima HND-a napisali su:

- I dalje ustrajemo na zahtjevima postavljenima sredinom rujna 2022. u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana: da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića, odnosno propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih, te smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša jer je očito da se vlast trudi zataškati okolnosti novinarove smrti. Ni nakon šest mjeseci nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima.  

Podsjećamo i da je zdravstvena inspekcija još u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić, no posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je oformio i dalje aktualni ministar Beroš, postupajući po tom inspekcijskom nalazu, zaključilo je početkom rujna kako nije bilo većih nepravilnosti. Povjerenstvo nije uzimalo izjave svjedoka ni ukupnu medicinsku dokumentaciju, a nitko nije pozvan na odgovornost zbog nedostatka lijeka koji je Matijaniću mogao spasiti život. Umjesto toga, Beroševo povjerenstvo hladno je zaključilo, sasvim pogrešno, da je Matijanić bio "nemaran pacijent".

HND će i dalje biti za petama vlastodršcima koji se ovako nehumano obračunavaju s mrtvim čovjekom čiju smrt nose na savjesti jer ovo što se dogodilo Matijaniću događa se svakodnevno ljudima koji traže liječničku pomoć od zapuštenog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.