Odgođen zagrebački samit o zapadnom Balkanu

Kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, hrvatsko predsjedništvo Europskom unijom odlučilo je odgoditi sva događanja koja su se do 15. svibnja trebala održati u Hrvatskoj.

Odgođen zagrebački samit o zapadnom Balkanu © European Union 2020
9. 4. 2020

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije je zbog pandemije koronavirusa odgodilo zagrebački sastanak na vrhu te sve neformalne sastanke i konferencije koje su se trebale održati do 15. svibnja u Hrvatskoj.

Sastanak na vrhu između Europske unije i zemalja zapadnoga Balkana, koji je trebao biti ključni događaj hrvatskog predsjedanja, bio je predviđen za 6. i 7. svibnja u Zagrebu. Budući da Hrvatska predsjedava Europskom unijom do 30. lipnja, taj se sastanak mora održati najkasnije do tog datuma. 

“U dogovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom pokušat će se pronaći novi termin u lipnju, ukoliko to bude dozvoljavala situacija u vezi s koronavirusom. Alternativno, u nemogućnosti održavanja fizičkog sastanka, predložit će se održavanje sastanka videovezom”, navodi se u današnjem priopćenju hrvatskog predsjedništva.

Probleme u upravljanju EU-om će zbog pandemije koronavirusa imati i Njemačka koja će nakon Hrvatske preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje. Kako prenosi list Politico.eu, njemački veleposlanik pri Europskoj uniji Michael Clauss istaknuo je u internom dopisu da se predsjedavanje neće moći odvijati po planu te da će trebati smanjiti ciljeve i usredotočiti se samo na prioritete.

“Od sada će glavni fokus biti na sposobnosti djelovanja europskih institucija u upravljanju krizama, na izlasku i oporavku od krize i možda na očuvanju europskih integracija kao takvih”, napisao je Clauss u tom pismu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.