Od 2. svibnja mise u crkvama, od 4. rade kozmetičari, frizeri, od 11.5 kreću vrtići i škole u nižim razredima, državna matura od 8. lipnja, dozvoljena okupljanja njih 10

Andrej Plenković predstavio mjere u tri faze: - Ne naglo, već postupno i pametno opuštanje mjera. Virus ne putuje sam. I zato vjerujem kako će nas ovaj paket mjera naučiti živjeti odgovorno. Puno smo toga otvorili, a s osam država koje imaju slične epidemiološke pozicije razmišljamo i o otvaranju granica, time i turizmu. O tome ćemo već danas razgovarati na Vijeću Europe, kazao je usvajajući zaključke predsjednik Vlade

Od 2. svibnja mise u crkvama, od 4. rade kozmetičari, frizeri, od 11.5 kreću vrtići i škole u nižim razredima, državna matura od 8. lipnja, dozvoljena okupljanja njih 10 Photo: Igor Kralj/PIXSELL
23. 4. 2020

Sve mjere koje donosima itekako su promišljene i bit će itekako strogo kontrolirane. Dogovorili smo ih u skladu sa sugestijama struka, ponajprije epidemiolozima, no jednako tako danas smo u prilici to relaksirati, jer naša je obrana protiv Corone bila i je jedna od najuspješnijih. Stoga smo sad u prilici donijeti niz mjera koje će olakšati rad gospodarstvu i život ljudima. Mjere smo podijelili u tri faze. Prva započinje već 27. travnja.

1. faza27. travnja: 
Omogućit će se rad svim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine osim onih koji posluju unutar centara. Omogućit ćemo rad svima koji rade uslužne djelatnosti osim onih gdje je blizak kontakt. Treće, važno, uvode se javne gradske i prigradske linije. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

2. faza, 4. svibnja:
Omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu osim iznimki. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava. Omogućit će se rad poslovnim subjektima uslužnih djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt. To su kozmetičari, frizeri, pedikeri...

3.faza, 11. svibnja:
Omogućuju se okupljanja do deset osoba, omogućit će se rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1-4 razreda i rad s djecom s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi. Uvode se međužupanijske linije. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja. Proširit će se uvjeti za e-Propusnice.

I dalje traje zabrana javnih okupljanja. Dodao je da se nastavlja zabrana javnih okupljanja. "Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji", rekao je.

"HZJZ će sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnositi na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama", rekao je.

Državna matura bit će u lipnju

"Državna matura, kako smo donijeli preporuku, bit će od 8. do 29. lipnja", rekao je te dodao kako su odlučili da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2.5.", za što se će se izraditi precizne preporuke i upute epidemiologa", rekao je Plenković. Dodao je kako smo pokazali da nam je prioritet zaštita života i zdravlja. Isto tako, naš je zadatak da omogućimo funkcioniranje gospodarstva. Mjerama smo omogućili zadržavanje radnih mjesta. Već od idućeg tjedna mnogi će reaktivirati svoje djelatnosti", rekao je. No ništa neće biti kao nekada i nećemo se vratiti na staro već adaptirati novim uvjetima. Nastavimo maksimalno oprezno. Ovo nije povratak na staro, već iskorak prema nečem sasvim novom. Virus ne putuje sam. I zato vjerujem kako će nas ovaj paket mjera naučiti nas odgovorno živjeti i da ćemo s našim susjedima, državama, posebice s onima koji imaju slične epidemiološke pozicije otvaranje granica prema Rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna, Na Vijeću Europe predstaviti ću ovu inicijativu, razgovarao sam sa sedam osam, sve na korist oživljavanja HR gospodarstva. Zahvaljujem svima na doprinosima i donositi ćemo odluke koji će biti u interesu svih nas.

O otvaranju granica

"Vjerujem da ćemo naučiti živjeti s ovim virusom. S našim partnerima u Europi ćemo pronalaziti rješenja. Pa ćemo doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna", rekao je.

Beroš: - U Hrvatskoj je epidemiološka situacija zadovoljavajuće i u svjetskim relacijama vrlo dobra. Prosječna dob oboiljelih je 50,85 godina, a 53,4 posto su žene. naš je rast linearan, Reprodukcijski faktor je 0,8, što znači da jedan oboljeli zarazi jednu osobu u okolinu. Naše mjere su polučile izvrsne rezultate.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.