Od 0 do 100 km/h na četiri kotača za manje od sekunde. Ovo je novi svjetski rekord! (VIDEO)

100 km/h za dobrih 12 metara? Zvuči ludo, ali švicarskim je studentima uspjelo upravo to. Studentica Kate Magetti je nova rekorderka koja je bila za upravljačem bolida.

Od 0 do 100 km/h na četiri kotača za manje od sekunde. Ovo je novi svjetski rekord! (VIDEO) Alessandro Della Bella / ETH Zürich
15. 9. 2023

Rušenje rekorda nešto je čemu čovjek teži od pamtivijeka. A rekordi ubrzanja su, čini se, nešto prestižno u svijetu automobila. Ako mislite da Rimac Nevera brzo ubrzava do 100 km/h za manje od dvije sekunde, u pravu ste. No, studenti Tehničkog sveučilišta u Zürichu (ETH Zurich) dokazali su da to ide mnogo brže.Studentski "rat" za rekorde zapravo je nešto što se događa na godišnjoj razini. Konkurencija sa studentima iz Stuttgarta je žestoka, a posljednji rekord, postavljen prije nekoliko dana, nadmašio je sadašnji njemački rekord za dobrih pola sekunde. Kako su to uspjeli?
 

Učenici su razvili trkaći automobil koji više sliči go-kartu nego automobilu. Opremljen je elektromotorima u glavčinama kotača, sistemske snage 240 kilovata snage (326 KS), a jurilica koja je nazvana Mythen teži samo 140 kilograma. Tijekom obaranja rekorda za volanom je bila studentica Kate Magetti.
 

Do stotke mu je trebalo 0,956 sekundi (dosadašnji rekord bio je 1,461 sekunda, koji je, kao što smo već spomenuli, 2022. postavio tim studenata iz Stuttgarta), a stotka je pala za 12,3 metra. Tijekom ubrzavanja ciljali su na maksimalnu silu od 3,81 G. Događaj je pomno pratila posebna komisija koja je potvrdila da je rekord doista autentičan, a Švicarci su uvjereni da ga još dugo nitko neće moći nadmašiti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.