Novi teroristički napad u Parizu?

U naletu automobila u pariškom predgrađu teško su ozlijeđena dvojica policajaca. 30-godišnji vozač navodno se namjerno zabio u policajce kako bi se osvetio zbog situacije u Palestini.

Novi teroristički napad u Parizu? Pixabay
28. 4. 2020

Dvojica policajaca teško su ozlijeđena u naletu automobila u ponedjeljak navečer u predgrađu Pariza. Policijski sindikati tvrde da se vozač crnog BMW-a namjerno zabio u policijske službenike dok su provodili rutinske kontrole.

“Dvojica policijskih službenika motociklista zadobili su ozbiljne ozljede nakon što ih je u Colombesu namjerno udario vozač koji se zabio i u policijsko vozilo. Naše su misli s našim kolegama”, napisao je policijski sindikat Synergie-Officiers na socijalnim medijima. Jedan od dvojice policajaca zadobio je prijelome obje noge i frakturu lubanje, zbog čega je stavljen u umjetnu komu.

Kako izvještava novinska agencija Reuters pozivajući se na izvore iz pariške policije, na licu mjesta je uhićen 30-godišnji muškarac koji živi nedaleko od prigradske četvrti naseljene uglavnom migrantima u kojoj su prošloga tjedna izbili nemiri. Vozač je navodno izjavio da se zabio u policajce kako bi se osvetio zbog situacije u Palestini.

Izvor blizak istrazi izjavio je da se trenutačno provode psihološka testiranja i pretresi prije nego što se donese odluka hoće li istraga biti predana francuskom tužitelju za terorizam.

Prema izvješću Francuskog centra za analize terorističkih opasnosti (CAT) je 2019. godine u Europskoj uniji zabilježeno 25 terorističkih incidenata: 3 teroristička napada, 5 pokušaja napada i 17 planiranih napada.

Francuska je i dalje glavna meta džihadista: na njezinu teritoriju izvedena je jedna trećina, odnosno 32 posto, svih napada, pokušaja napada i planiranih napada. Potom slijede Njemačka i Ujedinjeno Kraljestvo (18 posto) te Nizozemska i Španjolska (8 posto). U islamističkim napadima je prošle godine na području Europske unije poginulo 10 ljudi, a 34 ih je ozlijeđeno. Kako je objavio CAT u svom izvješću, 2018. je bilo 13 mrtvih i 37 ozlijeđenih. 

Vrhunac islamističkog terorizma zabilježen je 2017. godine kada se u Europi dogodilo 15 terorističkih napada, 7 pokušaja napada i 40 planiranih napada, nakon čega su uslijedile dvije godine smanjenih terorističkih aktivnosti, navodi Francuski centar za analize terorističkih opasnosti u svom izvješću objavljenom u veljači ove godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.