“Nisam jalan što Mađari dobivaju jeftinu naftu, a Srbi plin, ali nešto tu jako smrdi"

Davor Štern: Kako mogu Mađarska i Srbija, a ne može Hrvatska. Stradat će naša ekonomija!

“Ne mogu nadomjestiti silne milijarde koje neće dobiti. I dalje prodaju plin i naftu po diskontnim cijenama. Vučić se hvali da je dobio plin jeftinije 10 puta. To bih volio vidjeti, ali to nećemo nikad saznati”, istaknuo je Štern.

Naš ekspert za naftu i fosilni biznis osvrnuo se i na mađarskog premijera Viktora Orbana za kojeg kaže da “cijelo vrijeme prkosi Uniji”.
“Uspijeva u tome što radi, možda ima neki čarobni štapić, ili zna o Uniji nešto što nitko drugi ne zna. Nisam jalan što Mađari dobivaju jeftinu naftu, ali mi se postavlja pitanje zašto ne i mi?”, navodi stručnjak.

“Nisam jalan što Mađari dobivaju jeftinu naftu, a Srbi plin, ali nešto tu jako smrdi" igor stažić
1. 6. 2022

Foto: Igor Stažić

Energetski stručnjak Davor Štern u Dnevniku N1 televizije je komentirao odluku Europske unije (EU) o zabrani uvoza ruske nafte. Podsjetimo, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je da su čelnici država članica postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima.
“Ne vidim to kao neku pobjedu jer će stradati ekonomija zemalja koje su donijele tu odluku. Meni je to potpuno nesuvisla odluka, uvijek bih protiv toga. Međutim, politika je jedno, struka je drugo, gospodarstvo treće, a život ljudi ono što je najvažnije”, rekao je.
Štern je komentirao i kakve su moguće posljedice takve odluke. “Porast će cijene derivata, doći će do veće inflacije, ekonomija će posustati još više i bojim se da ta odluka neće donijeti dobre posljedice za Hrvatsku, kao ni za druge zemlje EU.”

Štern ističe da i ruski građani plaćaju posljedice te da ruska ekonomija ne ide u dobrom smjeru.

Kaže da odluka o zabrani uvoza ruske nafte nije došla preko noći.

“Predugo se o tome govorilo, to nije došlo naglo. Prema tome, sigurno već postoji cijeli sustav koji će se baviti pretovarom ruske nafte i uvozom ruske nafte pod drugim oblikom i morskim putem.”

Komentirao je i kakav utjecaj ta odluka može imati na hrvatske potrošače i cijene goriva u Hrvatskoj.

 CIJENE?


“Nema granice. Nema granice ni za struju ni za plin ni za naftu. Stvorili smo situaciju gdje je Europa u časnoj želji da pomogne Ukrajini dovela sebe u poziciju gdje neće popustiti. Međutim, rezultati se vide, inflacija u Europi raste i brzo će doći u razvijenijim zemljama dvoznamenkaste cifre. Bojim se da će to imati dugotrajne posljedice za europsku ekonomiju”, istaknuo je Štern.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.