Nezavisni odvjetnik Suda EU: Mađarska migrante nezakonito drži zatočenima

"Tražitelji azila su fizički odvojeni od vanjskog svijeta i prisiljeni su živjeti u izolaciji. Mogu otići jedino ako se odreknu prava na traženje azila", ističe nezavisni odvjetnik Suda Europske unije.

Nezavisni odvjetnik Suda EU: Mađarska migrante nezakonito drži zatočenima Michael Gaida, Pixabay
24. 4. 2020

Nezavisni odvjetnik Suda Europske unije objavio je u četvrtak mišljenje da Mađarska postupa nezakonito zadržavanjem tražitelja azila u tranzitnom centru na granici sa Srbijom.

Četvoro migranata, dvoje Iranaca i dvoje Afganistanaca, obratili su se jednom sudu u Mađarskoj tražeći da im se ponovno razmotri zahtjev za azilom nakon što je Srbija odbila zahtjev da ih prihvati. Njihov zahtjev je prije toga bio odbijen na temelju mađarskog zakona koji kaže da treba odbiti zahtjev za međunarodnu zaštitu osobama koje su u Mađarsku stigle kroz “sigurnu tranzitnu zemlju”.

Nakon što ih je Srbija odbila primiti natrag, mađarske vlasti su naredile vraćanje azilanata u njihove zemlje. Od tada ih mađarske vlasti drže u tranzitnoj zoni Roszke koja je okružena visokim ogradama i bodljikavom žicom.

“Tražitelji azila su fizički odvojeni od vanjskog svijeta i prisiljeni su živjeti u izolaciji. Mogu otići jedino ako se odreknu prava na traženje azila”, ističe nezavisni odvjetnik, dodajući da je tu riječ o nezakonitom “zatočenju”. Nezavisni odvjetnik u neobvezujećem mišljenju smatra da Mađarska treba razmotriti njihov zahtjev za azilom.
Nezavisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a. Oni ne zastupaju nijednu stranu u sporu, nego daju stručno mišljenje o predmetu, koje Sud može, ali ne mora prihvatiti. U većini slučajeva odluke Suda slijede mišljenje nezavisnih odvjetnika.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.