Nazvati nekog klečavcem javno teško je sramoćenje i kazneno djelo i treba se upitati tko dozovljava takvo blaćenje

Poznati hrvatski odvjetnik Veljko Miljević: Može li se molitelje nazivati klečavcima? Tu su ispunjeni elementi teškog sramoćenja.

Nazvati nekog klečavcem javno teško je sramoćenje i kazneno djelo i treba se upitati tko dozovljava takvo blaćenje Ivana Ivanović / Pixsell
6. 11. 2023

Ako niste znali, „zbog pokazivanja srednjeg prsta“, prema Zakonu protiv javnog reda i mira možete biti uhićeni i novčano kažnjeni do 4 tisuće eura! Upravo to dogodilo se građaninu u Pakracu koji je svog sugrađanina dva puta pozdravio tako. S druge pak strane, prema tom istom Zakonu ne morate odgovarati za fizički nasrtaj i verbalno vrijeđanje čak u javnosti pred kamerama.

Zašto imamo Prekršajni zakon o kršenju javnog reda i mira koji očito ima dvostruke kriterije? 
Veljko Miljević, odvjetnik, u emisiji “Studio 4” kazao je kako se na prvi pogled čini da obični građani odgovaraju, a netko drugi ne odgovara za učinjeno.

-Širok je spektar ponašanja koji predstavljaju uvredu, ali problem je kod gonjenja, govori.

Dodaje kako se u 2013. godine u Kaznenom zakonu iz 2011. uvelo nešto između uvrede i klevete, a to je sramoćenje kao djelo teže od uvrede, a malo slabije od klevete.

-U tom revolucionarnom djelu nastale su velike teškoće, pa se išlo na teško sramoćenje, govori Miljević.

Dodaje kako zna mnoge mirne i staložene osobe koje u prometu u pola sata učine nešto što se zove realna uvreda.

-Treba prijavljivati, ne smije se širiti prostor uvreda. Kad gledate svaki razlog isključenja protupravnosti, on svaki ima svoju svrhu, ali je otišao predaleko, poručio je Miljević, a prenio Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/poznati-hrvatski-odvjetnik-moze-li-se-molitelje-nazivati-klecavcima-tu-su-ispunjeni-elementi-teskog-sramocenja/?fbclid=IwAR2BJ3cnR193V55oeT3jO5yn-RjaDANQf8DnDkBJhr7RM0Iaye_fixs4OIE

O ‘klečavcima’ i tužbi protiv karikaturista

Molitelje na Jelačićevu trg naziva se “klečavcima”, što je općeprihvaćeno i u medijskom izvještavanju. Radi li se o sramoćenju?

-Tu su ispunjeni elementi teškog sramoćenja. Istina je da oni kleče, ali to nikome ne daje za pravo da ih tako zove. Međutim, teškog sramoćenja više nema. Je li to uvreda? Mogla bi biti, ali svatko će se pozvati na to da je to činio u javnom interesu, u obavljanju novinarskog poziva. To blokira progon za takva kaznena djela, pojasnio je odvjetnik.

Bivši član uprave Dinama Krešimir Antolić tužio je karikaturista Nika Titanika jer mu je svojim crtežima, kako on tvrdi, nanio javnu štetu ugledu.

-Ako je to kaznena prijava, onda to nije niti uvreda niti kleveta jer se ova djela vode po privatnoj tužbi. Karikaturist zna što je htio i ona mora odgovoriti što je s tim htio, kazao je Miljević.

Izmjena ZKP-a vezano za curenje informacija

Postoji inicijativa da se promijeni ZKP vezano za curenje informacija iz istraga od kojeg Andrej Plenković ne odustaje.

Miljević je naglasi kako se novinarima ne može suditi niti goniti glede toga.

-Svakom sam novinaru poručio da ga takvoj izmjeni nitko ne može goniti. Usprkos svim razočaranjima koje sam doživio s pravosudnim sustavom, ne mogu shvatiti da ako u službenom obrazloženju prijedloga izmjene Zakona izrijekom stoji ”novinari ovdje nisu obuhvaćeni”, pa ako je ova garnitura koja predlaže zakone prešla i tu stepenicu, onda novinari mogu odgovarati, ali ne vjerujem da smo prešli to jer bi to bilo dno dna, istaknuo je.

Podsjetimo, suverenist Marko Milanović Litre kritizirao je neprofesionalno izvještavanje HRT-a. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Na glavnom zagrebačkom trgu, na kojem je hrvatska povijest utkana u svaki kutak, uzdižu se molitve našega naroda. Uzdižu se u miru, uzdižu se u vjeri i uzdižu se za Hrvatsku. Ali s druge strane trga čuje se tutnjava. Tutnjava nezadovoljstva, tutnjava nepoštovanja, tutnjava ljevice.

Ljevičarski prosvjednici poput trolova ispod mosta, ne čuvaju blago naše tradicije, već ga pokušavaju ukrasti. Odbacili su stare parole o radničkoj klasi jer nitko od njih ne želi raditi. Danas dolaze sa svojim novim parolama o maternicama, patrijarhatu, trans pravima, dolaze s povicima i s bubnjevima. Zašto? Kakva korist od toga? Koji im je cilj?

Uzmimo za primjer Višnju Škrbelin, simpatizerku i najvjerojatnije članicu Radničke fronte. Ona danas tvrdi kako je žrtva, vrišti tražeći zaštitu policije od Ivana Pernara jer ju je snimao mobitelom.

Ona je na društvenim mrežama objavila fotografiju policajca i napisala sljedeće: “To je policajac kojeg sam molila da me zaštiti od Pernatog, ali on je samo stajao ko drvena Marija, ali kad sam napala Pernatog, braneći se od njegovog snimanja, onda je reagiral! Više nisu policajci kaj bi trebali biti! Danas se vidi razlika između milicajca i policajca!”

Znači osoba koja ne želi da ju se snima izvadila je svoj mobitel i fotografirala policajca, nakon čega je napala integritet čitave policije, sugerirajući da je skrenula sa svog puta te postavila jugoslavensku miliciju kao nekakav željeni i očekivani standard djelovanja i rada. Iako se ne slažem s eskapadama Ivana Pernara sasvim je jasno kako je ona ta koja je trebala biti uhićena.

Ovi ljevičarski prosvjednici, ti trolovi poput gđe Višnje, pokazuju cijeloj Hrvatskoj svoju dvoličnost i licemjerje. Misle da nas mogu zastrašivati, pokolebati, natjerati da se povučemo od svojih uvjerenja. Njima ne smijemo popustiti, stojimo jače, stojimo zajedno i zalažemo se za Hrvatsku.

Ne treba zaboraviti ni našu “nacionalnu” televiziju, HTV, koja je odlučila omalovažiti vjernike, naše sugrađane, oslovljavajući ih “klečavcima” – izrazom natopljenim prijezirom i korištenim kao verbalna batina od strane ljevičarskih medija za omalovažavanje i ruganje.

HTV korištenjem ovakih termina aktivno radi na narušavanju dostojanstva vjernika. “Klečavci”, kažu? Ne, oni su vjernici, domoljubi i živo srce Hrvatske, koji ne kleče u slabosti nego u snazi; ne u strahu, nego u nadi; ne za sebe, nego za sve nas. Svesti njihov čin vjere na jednu, prezirnu riječ znači zanemariti dubinu njihove predanosti našoj naciji i njezinoj budućnosti.

HTV, nije ispunio svoju dužnost poštivanja građana kojima služi. Usvajajući jezik podjela, udaljili su se od nepristranosti koja se od njih očekuje. Ne samo da su pokazali nepoštovanje prema onima koje nazivaju “klečavcima”, nego su omalovažili sve nas koji držimo do vrijednosti vjere, tradicije i nacionalnog zajedništva.

Tražim od HTV-a da povuče svoje pogrdne etikete našim vjernicima”, ističe Marko Milanović Litre, a prenosi Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/poznati-hrvatski-odvjetnik-moze-li-se-molitelje-nazivati-klecavcima-tu-su-ispunjeni-elementi-teskog-sramocenja/?fbclid=IwAR2BJ3cnR193V55oeT3jO5yn-RjaDANQf8DnDkBJhr7RM0Iaye_fixs4OIE

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.