Živi sa tuđim transplatiranim srcem 4 desetljeća: ovo je njegov život koji zahvaljuju donoru

Ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda. Nizozemac već 39 godina živi s presađenim srcem, čime je postao najdugovječnija osoba koja je dobila novo srce.

U dobi od 18 godina Bert Janssen bio je podvrgnut transplataciji i danas s 57 je živ i zdrav! Ima dva sina, igra tenis i ima "full time job", a sam je sagradio i porodičnu kuću!

Živi sa tuđim transplatiranim srcem 4 desetljeća: ovo je njegov život koji zahvaljuju donoru Posnetek zaslona/Twitter
9. 2. 2024

Nizozemac već 39 godina živi s presađenim srcem, čime je postao najdugovječnija osoba koja je dobila novo srce, što mu je donijelo mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda. Operiran je u Londonu 1984. godine, a danas ima 57 godina. U dobi od 17 godina Bert Janssen je dobio simptome slične gripi, nakon čega mu je dijagnosticirana kardiomiopatija, bolest kod koje srce ne može u potpunosti pumpati krv oko sebe. tijelo. Transplantacija srca nikada nije bila obavljena u Nizozemskoj u to vrijeme, ali njegov kardiolog poznavao je stručnjaka i profesora po imenu Sir Magdi Yacoub iz Harefielda, koji je izveo operaciju.

Janssen je u vrijeme operacije imao samo 18 godina. Sir Magdi izveo je prvu transplantaciju srca 1980. godine, a sada ih je napravio nekoliko tisuća.

"Sve se dogodilo vrlo brzo. Samo tjedan dana nakon dolaska u Harefield dva su srca već bila dostupna zbog prometnih nesreća u Londonu", prisjeća se Janssen. Jedno mu je srce odgovaralo i operacija je krenula.

Gotovo 40 godina kasnije, oni otkrivaju da je Janssenovo srce moralo biti stvarno dobro za to da može tako dugo trajati. Ubrzo nakon operacije Janssen se vratio normalnom i kvalitetnom životu. Ubrzo je već počeo igrati tenis i zaposlio se na puno radno vrijeme. Sa suprugom Petrom vjenčao se 1996., iste godine dobili su sina Guida, a 2000. još jednog sina Ivu.

“Jedno od mojih najvećih postignuća, osim supruge i sinova, bilo je to što sam nam svojim rukama sagradio kuću”, rekao je. Janssen je još uvijek živ i zdrav.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.