VW E-Golf najbolji je s 2,6 % "popravaka", a daleko je najlošija Tesla Model 3 koja ima iznad prosječno velik broj kvarova na kočnicama i svjetlima

Kad kažu Nijemci onda je to valjda tako! Mislite li i vi kao oni? Koji se elektro auti najmanje kvare, a koji najviše! Najbolji od električnih je onaj koji se više ne proizvodi!!!


Izvješće TÜV 2024 otkriva da električni automobili pokazuju specifične nedostatke koji su važni za tehničku sigurnost.

Natprosječno je velik broj grešaka u radu kočnica, pri čemu je jedan od razloga kvarova rekuperacija kojom električna vozila mogu povratiti energiju kočenja.

VW E-Golf najbolji je s 2,6 % "popravaka", a daleko je najlošija Tesla Model 3 koja ima iznad prosječno velik broj kvarova na kočnicama i svjetlima volkswagen
22. 11. 2023

Električni automobili uvelike se razlikuju u pogledu sigurnosti i pouzdanosti, prema rezultatima izvješća njemačke organizacije TÜV za 2024. Prema rezultatima, ukinuti Volkswagen E-Golf najbolji je s 2,6 % kvarova među kompaktnim automobilima vozila stara dvije do tri godine. Nasuprot tome, Tesla Model 3 nalazi se na posljednjem mjestu u ovoj dobnoj skupini sa stopom kvarova od 14,7 posto, a Renault Zoe u gornjoj polovici s 5,1 posto.

"TÜV testovi otkrivaju neke nedostatke koji su važni za tehničku sigurnost električnih vozila", rekao je glavni direktor TÜV-a dr. Joachim Bühler na predstavljanju izvješća TÜV 2024. Natprosječno je velik broj grešaka u radu kočnica, pri čemu je jedan od razloga kvarova rekuperacija kojom električna vozila mogu povratiti energiju kočenja. Zbog toga su kočione pločice manje opterećene nego kod motora s unutarnjim izgaranjem, što može rezultirati pogoršanjem učinkovitosti kočenja. Još jedna slaba točka mnogih električnih automobila je ovjes, koji kod mnogih električnih automobila trpi zbog velike težine pogonskih baterija, kaže Bühler.

To vrijedi i za Teslin model 3. Osim kvarova na ovjesu, ima natprosječno velik broj kvarova na kočnicama i svjetlima. To stavlja Model 3 na posljednje mjesto na ljestvici starih od dvije do tri godine među 111 tipova automobila pregledanih u toj dobnoj skupini. Iako je nakon tri godine prijeđeno 55.000 kilometara, što je znatno iznad prosjeka od 41.000, nerijetko druga vozila koja se puno voze prođu znatno bolje.

Ukupna procjena TÜV-a pokazuje da je gotovo jedan od pet automobila (20,5 posto) bio na cesti sa značajnim ili opasnim nedostacima i stoga nije prošao opći tehnički pregled. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, to je blagi porast od 0,3 postotna boda. Vozila sa značajnim nedostacima moraju se popraviti u roku od mjesec dana i zatim se ponovno odvesti na tehnički pregled. Ako se otkrije opasan kvar, vlasnik se mora odvesti izravno u radionicu. Tako je bilo 0,5 posto svih generalnih pregleda, odnosno oko 150.000 vozila. Samo 0,05 posto prikazanih vozila klasificirano je kao opasno i moralo se odmah zaustaviti. Na temelju svih općih pregleda u Njemačkoj, to odgovara približno 15.000 automobila. Stručnjaci TÜV-a pronašli su manje nedostatke u samo 11,2 posto vozila (plus 0,5 bodova).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.