Mali domet i sporo punjenje nisu jedini problemi električnih automobila

Tesla se najviše kvari tvrde Nijemci! Kratka svjetla i maglenke s problemima, a i kočioni diskovi te ovjese. Renault ZOE s najmanje kvarova.
Električare još mnogo toga muči, česte su greške na kočionim sustavima i dijelovima podvozja, rezultati su izvješća njemačke udruge za tehnički pregled TÜV.

Mali domet i sporo punjenje nisu jedini problemi električnih automobila mechanic-avtortetkhv/pixabay
7. 3. 2023

Napisao: Matjaž Gregorić

Stanje električnih automobila na prvom tehničkom pregledu je različito, prema posebnoj procjeni u aktualnom izvješću TÜV-a za četiri popularna modela: BMW i3, Nissan Leaf, Renault Zoe i Tesla Model 3. Inspektori su osobito često nalazili kvarove na kočnicama i šasije. Najviše problema s kočnicama od svih ima Tesla Model 3. Baterija čini mnoga električna vozila težima od usporedivih modela s motorima s unutarnjim izgaranjem, što posebno opterećuje osovine ovjesa, a kvarovi na kočnicama javljaju se češće od prosjeka za sve pregledane električne automobile. Jedan od razloga tome je i rekuperacija kočione energije, koja inače rasterećuje kočnice, ali ovisno o načinu vožnje može uzrokovati zaspanje kočionih pločica ili smanjenje koeficijenta trenja.
 

Rezultati 9,6 milijuna općih inspekcija uključeni su u TÜV izvješće. U klasi automobila starih dvije do tri godine njih 5,3 posto, neovisno o vrsti pogona, pada na TÜV testu zbog značajnih nedostataka i nakon popravka mora na ponovni pregled. Sa stopom neuspjeha od 5,3%, Renault Zoe je u prosjeku od 130 automobila testiranih najbolje prošao. Središnja točka kvara je ovjes prednje osovine, uglavnom vodilice, završne kapice i klipnjače. Češće od prosjeka vozači se žale i na rad kočnica.
 

Nissan Leaf pokazao se boljim od prosjeka sa stopom pogreške od 4,3 posto, što ga je svrstalo u gornju trećinu ljestvice, s kratkim svjetlima i kočionim diskovima koji se ističu.Nasuprot tome, BMW i3 završio je u donjoj trećini, sa stopom grešaka od 5,9 posto. Kao i Leafu, stručnjaci na testu i3 pripisuju natprosječno velik broj nedostataka zasjenjenim svjetlima i kočionim diskovima.

Na začelju četvorke nalazi se Tesla Model 3, jer 8,9 posto testiranih vozila ne prolazi prvi generalni pregled. Osim kvarova na kratkim svjetlima i maglenkama, češće od prosjeka svih pregledanih vozila dolazi do kvarova na kočionim diskovima i ovjesu.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.